Camera's in heel Leeuwarden vanwege mogelijk promotiefeest Cambuur

Leeuwarden wordt volgehangen met camera's. Vooral in de buurt van het Cambuurplein en de Oldehove worden een heel aantal camera's geplaatst. Dat heeft te maken met de wedstrijd van SC Cambuur, vrijdag tegen Helmond Sport. Bij winst zijn de Leeuwarders zo goed als zeker van promotie naar de eredivisie.
Dat die camera's overal opgehangen worden, is gebruikelijk, zegt burgemeester Sybrand Buma. "Het is een vrij normale maatregel als er dingen kunnen gebeuren. Al begrijp ik ook wel dat het op sociale media tot vragen leidt." De camera's zouden ook in de stad hangen als er geen lockdown zou zijn. "Altijd als zoiets plaatsvindt, worden camera's opgehangen."
Buma vindt dat heel Leeuwarden blij kan zijn met de prestaties van Cambuur, maar hij wil niet dat mensen de promotie op straat vieren. "Ik snap dat dat wel de emotie is, maar we zitten nog midden in een lockdown. Een kilometer verderop ligt ziekenhuis MCL helemaal vol en kunnen mensen hun noodzakelijke operaties niet krijgen. Dus het is heel erg in het belang van ons allemaal om niet ziek te worden en elkaar aan te steken."

Veel overleg over alternatieven

De burgemeester overlegt geregeld met de club en supporters over hoe de communicatie de komende dagen en weken eruit zien. "We kijken of we andere dingen kunnen organiseren. Dan is het toch gewoon feest. Het enige wat niet kan, is met z'n allen de straat op. Dat is wel ontzettend vervelend, maar we moeten daar zo goed mogelijk mee omgaan."
Omrop Fryslân komt vrijdag om 19.00 uur met een speciale uitzending rondom de wedstrijd van Cambuur tegen Helmond Sport. Cambuurwatcher Andor Faber: "We zitten met meerdere verslaggevers in en om het stadion, dat is te volgen op radio en online. Rondom de wedstrijd laten oud-Cambuurspelers Marco van der Heide en Mart Dijkstra hun licht schijnen over het Cambuur van nu."
Donderdagmiddag zit Buma opnieuw om tafel met Cambuur en met supporters. "Het is niet zo dat een kampioensfeest op straat het enige is wat niet door kan gaan. Het is vandaag de Friese Bevrijdingsdag, maar ik leg vandaag in m'n eentje de krans. Ook dodenherdenking op 4 mei wordt heel somber. En op 5 mei gaat het Bevrijdingsfestival ook niet door. We zitten nog in een crisis."