Statenfractie FNP kritisch over zonneparkplan FNP-wethouder Waadhoeke: "Project kansloos"

Friese Statenfracties zetten vraagtekens bij de plannen van de gemeente Waadhoeke voor een grootschalig energiepark bij Sexbierum. Dat park zou 800 hectare groot moeten worden en in 2040 zoveel energie opwekken dat de hele gemeente energieneutraal is. Binnen de regels die de provincie Fryslân heeft opgesteld, kan zo'n park niet, maar FNP-wethouder Jan Dijkstra heeft er vertrouwen in dat het goedkomt.
Het landschap bij Sexbierum © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
"We hebben in de gemeente Waadhoeke dezelfde zorgen over het landschap als ze in Provinciale Staten hebben", zegt Dijkstra. "Daarover verschillen we niet van mening. Maar misschien wel over de wijze van inpassen."
Volgens Dijkstra is de afmeting van 800 hectare een eigen leven gaan leiden. "We wilden aangeven dat je op een enorme oppervlakte komt, als je kijkt naar de stroombehoefte en als je ziet wat de zonnepanelen opleveren. De cijfers blijven hangen, maar ons doel is dat er nieuwe methodes komen en nieuwe dingen worden uitgevonden. Alles wat voordeel oplevert, kun je bij de plannen toepassen."

'Heel buitensporig'

De fracties van CDA, VVD, 50Plus én Dijkstra zijn eigen FNP in Provinciale Staten hebben schriftelijke vragen gesteld aan gedeputeerde Sietske Poepjes. Als het met nieuwe technieken minder dan 800 hectare groot kan worden, dan is dat fijn, zegt FNP-fractievoorzitter Sijbe Knol, maar de provincie heeft wel kaders gesteld. "We hebben een opdracht in de energietransitie, maar we moeten het in Fryslân wel samen doen. De kaders voor bijvoorbeeld een maximum aantal hectare of aantal molens zijn er ook om ons landschap te beschermen. Dus ja, we moeten onze verantwoordelijkheid pakken, maar dit is wel heel buitensporig."
Wethâlder Jan Dijkstra by Seisbierrum © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Dijkstra wil eerst afwachten hoe de plannen vallen in de eigen gemeente. "Als we met een goed plan komen, dat steun krijgt van de samenleving, is het een ander verhaal. We willen participatie. En dat van de stroom die we opwekken, het geld hier ook blijft. We moeten eerst maar eens kijken wat onze inwoners en de gemeenteraad ervan vinden." En die mogen ook altijd eigen ideeën aandragen, zegt de wethouder erbij. "Je kunt je ook voorstellen dat als je het landschap aanpast, dat je daar mooie fiets- en wandelpaden in aanlegt."
Veel mensen bellen ons en vragen wat er aan de hand is. Het zorgt wel voor onrust.
FNP-fractievoorzitter Sijbe Knol
Maar volgens Knol gaat het 'm eerst niet worden. "Zoals de politiek er nu voorstaat, is dit project kansloos. Het staat de gemeente vrij om een plan te maken, maar je moet ook draagvlak hebben. Veel mensen bellen ons en vragen wat er aan de hand is. Het zorgt wel voor onrust."

FNP Waadhoeke tegenover FNP in Staten? 'Het kan vreemd overkomen'

Dat de FNP in Waadhoeke nu lijnrecht tegenover de FNP in Provinciale Staten staat, daar willen de mannen niets van weten. Dijkstra: "De provincie past heel goed op het landschap en daar doet mijn partij ook goed mee. In Waadhoeke hebben we dezelfde zorgen over het landschap. Het is meer een verschil van inpassing dan dat we tegenover elkaar staan." Ook Knol maakt zich daar geen zorgen over: "Het kan vreemd overkomen, maar meneer Dijkstra is in dienst van de gemeente Waadhoeke. De gemeenteraad daar heeft hem de opdracht gegeven om met een plan voor 2040 te komen. Dat is zijn verantwoordelijkheid. En wij hebben die verantwoordelijkheid in Provinciale Staten. Dan kom je elkaar af en toe tegen. Daar is ook niets mis mee. De insteek is goed."