Incident met Cristiano Ronaldo kost grensrechter Mario Diks EK voetbal

Assistent-scheidsrechter Mario Diks staat komende zomer niet bij de lijn op het Europees kampioenschap voetbal. Scheidsrechter Danny Makkelie heeft onlangs het vertrouwen opgezegd in de Leeuwarder. Dat gebeurde nadat Makkelie en Diks eind maart een fout maakten in een kwalificatiewedstrijd tussen Servië en Portugal. Daar ontstond ophef over, nadat superster Cristiano Ronaldo zijn boosheid kenbaar maakte.
Geen EK meer voor grensrechter Mario Diks
Het duel tussen Servië en Portugal zat in de blessuretijd bij een 2-2 stand toen Ronaldo dacht dat hij de 3-2 maakte voor zijn land. Uit de herhalingen bleek dat de inzet van Ronaldo over de doellijn was, maar zowel Makkelie als Diks die aan die kant assistent-scheidsrechter was, zagen het niet. Er was bovendien geen videoscheidsrechter en geen doellijntechnologie, waardoor het bij 2-2 bleef. Ronald uitte zijn boosheid bij zowel Makkelie als Diks, waarbij die laatste rustig bleef toen de Portugees op een meter voor hem stond te schreeuwen.
Dit is voor mij een zeer, zeer grote teleurstelling zo vlak voor het EK
Mario Diks mag niet naar het Europees kampioenschap
© ANP
Het incident heeft voor Diks alleen dus wel een vervelend staartje gekregen. Hij gaat hierdoor niet naar het EK, terwijl dat wel in de lijn der verwachting lag. Het was alleen nog wachten op de definitieve bekendmaking van voetbalbond UEFA. "Dit is voor mij een zeer, zeer grote teleurstelling zo vlak voor het EK", vertelt Diks. "Op woensdag 31 maart heb ik van Makkelie te horen gekregen dat hij met een andere assistent verder wil, omdat het vertrouwen in onze samenwerking weg is."
Samen met Hessel Steegstra uit Sneek is Diks een van de vaste assistenten van Makkelie. Ze hebben de afgelopen jaren al meerdere internationale wedstrijden in goede banen geleid, zoals de finale van de Europa League in 2020 en de halve finale van het WK voor clubteams begin dit jaar. "Ik had echt gehoopt op meer steun, begrip en vertrouwen na de succesvolle samenwerking de afgelopen jaren."

Jan de Vries

De vervanger van Diks wordt een andere Fries, Gytsjerker Jan de Vries. Dat laat Makkelie weten. "Het is juist dat Jan de Vries de positie van Mario Diks in het team heeft overgenomen. Het betreft een teamaangelegenheid. Uit respect voor Mario, maar ook in het belang van het team, doen we over de reden van de wisseling geen uitspraken."
Het Europees kampioenschap voetbal begint op 11 juni en een maand later, op 11 juli is de finale.
© Orange Pictures