Bijzonder woonhofje Skoatterwâld: senioren nemen heft in eigen handen

Er moeten meer woonhofjes en aanleunwoningen komen voor ouderen. Dat zegt seniorenorganisatie KBO-PCOB. Want 70 procent van de senioren kan op dit moment niet een geschikt huis vinden. Een vrijstaand huis is vaak te groot, maar verhuizen naar een bejaardentehuis zien ze ook niet altijd zitten. In Heerenveen hebben Theo Horsten en Tiny Oosterman het heft in eigen handen genomen: in de wijk Skoatterwâld komt een bijzonder woonhofje.
Theo Horsten en Tiny Oosterman © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
In de nieuwe wijk Skoatterwâld is een plan gemaakt voor acht woningen. "Het zijn acht woningen, dus er zijn ook acht plekken waar weer doorstroming ontstaat," zegt Tiny Oosterman. Dat is belangrijk in de woningmarkt van heden ten dage. "Voor de starters en voor asielzoekers moet er ook meer gebouwd worden, maar ook voor senioren. Zodat niet iedereen driehoog in een appartement moet."

Sociale samenhang

Het plan komt dus niet bij de gemeente of een woningcorporatie vandaan, maar is echt een eigen initiatief. Oosterman: "We kwamen hier in Heerenveen wonen en kenden eigenlijk niemand. Dus wij dachten: als we hier willen blijven wonen, moeten we ons eigen netwerk en onze eigen sociale samenhang creëren. De gemeente heeft het idee omarmd. We hebben een stichting opgericht, voor de ontwikkelkosten hebben we geld geleend aan de stichting. De architect was zo vriendelijk om pas betaald te willen worden als het verkocht is, de aannemer vertrouwt er ook op dat het goedkomt en de gemeente hoeft het geld voor de grond ook pas als de kopers tekenen."
Verslaggever Jeroen Boersma in Heerenveen
De vorm van het hofje is bijzonder: een ovaal, die ook nog eens aan het water komt te liggen. De vorm is ontstaan door de vorm van de kavel. "Het ovale geeft beslotenheid aan de binnenkant, maar ook openheid aan de buitenkant. Dit is precies een hofje naar ons model," zegt Horsten.

Zelf de keuze maken

De woningen voor ouderen vergen wel andere zaken. "Het grote verschil is dat het allemaal gelijkvloers is. En in onze situatie ook rolstoelvriendelijk." Dat het midden tussen de andere woningen komt, is alleen maar mooi. "Je ziet hier de kinderen spelen, dat vinden we prettig. We willen graag verbinding in de wijk, mensen kunnen ook bij ons koffie komen drinken."
Natuurlijk, in een normaal appartement wonen kan ook gewoon. Maar niet iedereen heeft daar behoefte aan, zegt Oosterman. "Vaak is er voor senioren geen keus. Maar wij willen graag contact met buiten behouden en hier komen ook een gemeenschappelijke tuin en ruimte om vereenzaming van senioren tegen te gaan. Zo kunnen we een beetje op elkaar letten. We proberen ook om zo ecologisch mogelijk te bouwen, met een grondwarmtepomp bijvoorbeeld."
Er zijn intussen zes van de acht woningen verkocht. "We hopen dat we in mei kunnen beginnen met bouwen en dat het in negen maanden bouwtijd gerealiseerd kan zijn."
Theo Horsten en Tiny Oosterman