Vermilion stopt met mijnbouw in veld bij Griend; blijdschap, maar ook zorgen bij Waddenvereniging

De Waddenvereniging is blij dat de gaswinning gestopt is in het Zuidwalveld onder de Wadden, niet ver van Griend. De winning daar kan niet meer uit: er komt bijna geen gas meer naar boven en daarom stopt mijnbouwbedrijf Vermilion ermee. De Waddenvereniging is bezorgd over de voorspellingen over de opbrengst van gasvelden op andere locaties in de Waddenzee. Want Vermilion meende dat er nog tot 2035 gaswinning mogelijk was, maar moet dus al 14 jaar eerder ophouden.
© Remco de Vries
Frank Petersen geeft meteen toe dat hij blij is dat de gaswinning bij het Zuidwalveld in ieder geval niet meer verder gaat. "Er zit niet genoeg meer in, het is op." Maar dat verbaast hem wel. "Want het bedrijf heeft altijd gezegd dat er nog genoeg aardgas zou zitten tot het jaar 2035. Het is dus een bevestiging dat als mijnbouwbedrijven iets voorspellen over de toekomst, dat het kennelijk helemaal niet zo zeker is als wat ze beweren."

Alarmerend

Volgens de Waddenvereniging is dat alarmerend. "Er zijn vergevorderde plannen met dikke rapporten vol voorspellingen over aardgaswinning vanaf Ternaard onder de Waddenzee. Nu het bedrijf hier veel eerder stopt, kun je je afvragen hoe goed die winning te voorspellen is."
Het Zuidwalveld is ooit toevallig ontdekt, vertelt Petersen. "Mensen gingen kijken hoe het zit met een vulkaan die onder de Waddenzee zit. Bij dat onderzoek trof men ineens aardgas aan. Toen gingen alle bellen rinkelen, want dat was destijds een goede energiebron. Toen is er toestemming gegeven voor het in ontwikkeling brengen van dat aardgasveld. Het is het enige boorplatform voor de winning van aardgas dat in de Waddenzee staat. Als je op de boot naar Vlieland gaat, zie je het aan bakboord."
De Waddenvereniging is er altijd op tegen geweest. "We hebben altijd als zorg bij gas- en zoutwinning dat de bodem daalt op de plek waar het gewonnen wordt. Bij Zuidwal ligt het eiland Griend, waar ook nog eens zout wordt gewonnen in de buurt. Hoeveel schade er veroorzaakt is, kan niet precies gezegd worden. De bodem blijft ook vaak doordalen na het stoppen."
Frank Petersen van de Waddenvereniging