Stal vol jonge dieren, maar geen bezoekers bij kinderboerderij Leeuwarden

De kinderboerderijen worden in deze tijden van coronacrisis extra hard geraakt. Ze mogen niet open voor publiek, maar het werk gaat wel door. Daarbij komt nog dat het in deze lenteweken druk is met jonge dieren, die het nu moeten doen zonder de liefde van de kinderen.
© Omrop Fryslan
Het is een drukte van jewelste in de stallen van de kinderboerderij in Leeuwarden. Het is half negen, voedertijd voor de geiten. De biologische klok van de dieren is prima afgestemd, want ze laten al van zich horen zodra Germ Reitsma de achterdeur opent. Het is dagelijkse kost voor Reitsma. Ondanks de sluiting van de boerderij vanwege corona gaat het werk gewoon door.
Op het lawaai van de dieren na is het stil op het complex. De speeltoestellen blijven leeg, nu de coronamaatregelen het niet toestaan dat er bezoekers komen. Hier en daar scharrelt een medewerker rond die voor de dieren of voor het onderhoud zorgt. Al sinds december mogen er geen kinderen meer langskomen om de ezels, kippen en geiten te aaien of knuffelen. Dat is een tegenslag voor de boerderij, vooral ook omdat ze vorig jaar erop hadden ingezet om juist in deze lenteperiode weer volledig open te zijn. "De kinderboerderij is het belangrijkst in de lente, met al die jonge dieren. Voor het tweede achtereenvolgende jaar mogen bezoekers geen kijkje komen nemen."
© Omrop Fryslan
Verslaggever Jantine Weidenaar is in de stallen
Het voorjaar vergt veel voorbereiding: de dieren moeten op tijd worden gedekt om ervoor in de maanden april en mei nageslacht te krijgen. De voorbereidingen zijn gelukt, maar nu zijn er geen bezoekers om van de jonge dieren te genieten. Zonde, zo vindt Reitsma. Vooral omdat jonge dieren snel groot worden. Al hebben ze nog wel hun hoop gevestigd op het varken dat in mei biggetjes krijgt. "We hopen dat we dan wel weer open zijn."

Lobby in Den Haag

Intussen is er steeds contact met de gemeente, om te horen wat er mogelijk is en om er zeker van te zijn dat er voldoende wordt gelobbyd voor de boerderij. Want in tegenstelling tot veel kinderboerderijen in de Randstad krijgen ze in Leeuwarden geen subsidie. De inkomsten zijn afkomstig van de bezoekers. Hoe gauwer ze weer welkom mogen, hoe beter het is voor de boerderij. De animo is er wel: "Elke dag komen mensen bij het hek vragen of we open zijn." Reitsma merkt dat mensen weer dingen in de buitenlucht willen ondernemen. "Met het mooie weer van vorige week moesten we het hek op slot doen, want anders kwamen ze binnen."
Luister naar een gesprek met Germ Reitsma