PODCAST Smokkelbern #1: "Ben ik hier bij Flim?"

Smokkelbern is een podcast met verhalen van Joodse onderduikkinderen in Fryslân. In aflevering 1 gaan podcastmakers Gerard van der Veer en Karen Bies op bezoek bij historicus Bert Jan Flim, dé kenner van de Joodse onderduik in Nederland.
In 1942 begonnen studenten uit Amsterdam en Utrecht met het redden van Joodse kinderen, om ze uit handen van de Duitsers te houden. Ze smokkelden de kinderen, per trein of boot, naar pleeggezinnen op het platteland. Zo overleefden honderden Joodse kinderen in Fryslân de oorlog.
Hoe hebben ze die tijd beleefd, dat ze ondergedoken zaten bij een Friese familie? En hoe ging het later met ze?
Gerard van der Veer en Karen Bies © Omrop Fryslân
In deel 1 beginnen podcastmakers Gerard van der Veer en Karen Bies bij historicus Bert Jan Flim in Groningen. Hij ontdekt in 1983 als jonge student geschiedenis wat de rol van zijn eigen vader was in de oorlog. Herman Flim was bakker in Nijverdal en zat bij de NV verzetsgroep. Hij wist tientallen Joodse kinderen in veiligheid te brengen op het Twentse platteland. Eén van deze kinderen was Ed van Thijn, die later burgemeester van Amsterdam en minister van Binnenlandse Zaken werd.
Voor Bert Jan werd dit verhaal het startsein tot zijn onderzoek naar de geschiedenis van 'het kinderwerk' in de oorlog. Hij heeft inmiddels twee boeken op zijn naam staan: Onder de klok en Het grote kinderspel.
Bert Jan Flim © Omrop Fryslân
Karen Bies vertelt over de podcast
Smokkelbern is een podcast met tien afleveringen. De podcast is te beluisteren op de website van Omrop Fryslân, in de podcastapp en op Spotify. Kijk voor meer informatie op omropfryslan.nl/smokkelbern.
© Omrop Fryslân
De podcast Smokkelbern wordt gemaakt door Gerard van der Veer en Karen Bies. Er is ook een Fryslân DOK-serie Smokkelbern van vijf televisiedocumentaires, gemaakt door Gerard van der Veer en Annet Huisman, te zien op NPO2 en Omrop Fryslân.
'Smokkelbern' is onderdeel van het project 'De terugkeer van de Joodse kinderen', een samenwerking van Stichting de Verhalen, Tresoar, Omrop Fryslân, Friesch Dagblad en Leeuwarder Courant.