Forum voor Democratie grijpt burgerinitiatief aan voor Friese referenda

De Friese fractie van Forum voor Democratie steunt een burgerinitiatief voor het mogelijk maken van provinciale referenda. Eerder was een voorstel ingediend om de referendumverordening aan te passen, maar dat werd door een aantal partijen tegengehouden. Maar door het doorstromen van Romke de Jong van D66 naar de Tweede Kamer is er nu gelijkspel: 21 stemmen voor en 21 stemmen tegen. Daardoor is er volgens Forum ruimte voor een burgerinitiatief.
Archiefbeeld © Omrop Fryslân, Andries Bakker
Het gaat dus kortgezegd om een referendum over het referendum. De huidige verordening bestaat al sinds 2005, maar er is nog nooit een provinciaal referendum geweest. Daarom moeten de drempels omlaag, zo vindt Forum voor Democratie. De kiesdrempel voor een definitief verzoek moet volgens de fractie omlaag van 5 procent van de Friese kiesgerechtigden (25.343 handtekeningen) naar een absoluut getal van 12.000 handtekeningen. En de opkomstdrempel moet volgens Forum omlaag van 40 naar 30 procent van de kiesgerechtigden.
Met hulp van de fractie heeft Kevin Oudhuis een burgerinitiatief opgezet. Voor 21 april zijn er 1.673 handtekeningen nodig en uiteindelijk zijn er 25.343 handtekeningen nodig voor een definitief verzoek.