Moedeloos na overboord slaan containers: "Een bult rommel moet je weer opruimen"

Het containerschip Baltic Tern heeft woensdagmorgen op de Noordzee boven Ameland vijf containers verloren. Nog eens twee containers staan wankel. Een vliegtuig van de Kustwacht is in de buurt en brengt de situatie in kaart.
Op 'e nij konteners oerboard slein
"Ze hebben twee ontdekt en ze zien belletjes op het water dus ze vermoeden dat daar een container op de bodem ligt", vertelt Ron Corstanje van de Kustwacht.
Het schip vaart zoals het nu lijkt door. De twee containers die wankel staan worden vastgezet door de bemanning. Over de oorzaak is nog niet veel te melden, dat moet onderzocht worden. Een plan van aanpak is ook nog niet te melden. "We kunnen een zoekpatroon instellen, maar dat is lastig met deze zee."
Het 170 meter lange schip voer zo'n 27 kilometer noordelijk van Ameland, waarschijnlijk in de zuidelijke vaarroute. Twee containers zijn inmiddels gevonden, die drijven op zee.
De Baltic Tern © Kustwacht
Ron Corstanje van de Kustwacht
Pieter Jan Borsch is als lid van de juttersvereniging op Ameland niet blij met het opnieuw overboord slaan van containers. "Ik zit hier niet op te wachten. Het was met de MSC Zoe al een ramp. Je kon wel wat gebruiken, maar het meeste dat aanspoelde was afval dat zo naar de milieustraat kon. De gemeente moet dat wel betalen, alles moet naar de vaste wal."

Moedeloos

Borsch wordt er een beetje moedeloos van. "Er wordt zo vaak voor gewaarschuwd," zegt hij. "Ze moeten hun spullen beter vastzetten en met hoge golven niet in ondiepte varen. Maar ze zijn vrij, het is geen verplichting. Ze mogen de zuidelijke doorgang nemen. Ze willen het internationaal regelen, maar dat lukt niet."
Het is wel de vraag of de goederen van de Baltic Tern bij Ameland terecht komt. "Misschien komt het eerder bij Schiermonnikoog of Borkum terecht, want de stroming gaat naar het oosten toe. Je zit er niet op te wachten, want een bult rommel moet je weer opruimen. Hoe lang duurt het wel niet voor zoiets weg is?"

Nog altijd spullen van MSC Zoe

De jutter denkt nog veel terug aan de ramp met de MSC Zoe. "We komen nog steeds dingen tegen, een heleboel containers zijn nooit gevonden. Zeker met storm komen er weer spullen los. We vonden zopas nog een koelkast. Twee jaar geleden lag het hele strand vol met koelkasten. Van januari tot en met maart zijn we constant aan het opruimen geweest. Auto-onderdelen, lampen, hoesjes van kussenslopen, elektronica. Wij zijn als vereniging nog doorgegaan, we hebben wel 8.000 kilo bij elkaar gezocht, alleen met vrijwilligers. Het ging almaar door."
Pieter Jan Borsch