Golven tot wel 7 meter hoog verwacht boven de Wadden

Er worden maandag golven tot wel 7 meter hoog op zee boven de Wadden verwacht. Dat komt door een stormachtige harde wind vanuit het noordwesten, die vooral later op de dag voor hoge golven kan zorgen. Containerschepen krijgen het advies de noordelijke route te nemen, in plaats van de zuidelijke. Dat is de route die verder van de Waddeneilanden af ligt. En dat gebeurt ook, ziet Peter van Suijlekom, die verkeersleider is op vuurtoren de Brandaris op Terschelling.
© Omrop Fryslân, Jitze de Vries
Op sommige plekken in Fryslân is het weer nu nog rustig, maar het stormachtige Paasweer zorgt in het Waddengebied voor een opvallend hoge golfslag, veroorzaakt door de poolwind. Dat merken ze ook op de Brandaris, zegt Van Suijlekom. Hij ziet de hoge golven toenemen.
Bovendien wordt de zee later op de dag alleen nog maar wilder. "Er is een heel langgerekt gebied met harde wind, dat gaat echt van Noord-Noorwegen tot helemaal tegen de wadden aan. Dat komt allemaal uit dezelfde windrichting, dus de golfhoogte bouwt zich behoorlijk op", zegt Van Suijlekom. "Eigenlijk hebben we hier nog helemaal niet zulke hele gekke harde wind, en dan hebben we al heel hoge golven. Dat komt door die druk van boven."

Containerschepen

Volgens Van Suijlekom is het vanwege de Paasdagen geen drukke dag wat betreft het vaarverkeer. "Er vaart bij ons nu niet zo heel veel bijzonders. Het is heel druk met veerboten, want de visserij - want het is Tweede Paasdag - vaart eigenlijk niet vandaag. Eigenlijk valt het wel mee."
Peter van Suijlekom
De containerschepen die langs de Wadden varen, vallen volgens Van Suijlekom onder verantwoording van de kustwacht. Ze krijgen het advies de noordelijke route te nemen, in plaats van de zuidelijke. Dat is dus de route die verder van de Waddeneilanden af ligt.
De vuurtorenwachter ziet de schepen voorbijgaan op zijn radar. "Ik weet dat ze nu het dringende advies krijgen om door te gaan. Je ziet bij ons op de radar toch ook de containerschepen al doorgaan, die gaan gewoon via de diepwaterroute nu. "
En dit is de situatie op Ameland: