Sneeuw en hagel houdt kampeerder in Fryslân niet tegen: "We hebben 'gebarbeknoeid'

Harde wind, witte sneeuw en hagel. Geen ideaal weer om te gaan kamperen. Pasen is volgens traditie het eerste weekend waarin de campings weer vollopen. De ware kampeerder laat zich dan ook niet tegenhouden door een beetje kou. Op mini-camping De Stjelp bij Oudega (Smallingerland) stond dit weekend een handjevol gasten.
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Op maandag staan er nog twee caravans en drie campers op het terrein. De wind jaagt de witte sneeuw over het terrein en dat is te merken in de zogeheten glamping tent van de camping. Vier gasten uit Amsterdam hebben daar dit weekend gekampeerd. "Het waaide als de donder, dus het was luidruchtig om te slapen", vertelt één van hen. "We hebben een beetje 'gebarbeknoeid', het kon net. Het was wel even een challenge om het vuurtje aan te wakkeren, maar dat is uiteindelijk gelukt."

Vakantiegevoel

Verderop staat een stel uit Ede. Zij hadden vorig jaar al willen komen, maar door de strenge coronamaatregelen durfden ze het toen niet aan. Natuurgebied De Alde Feanen trekt het stel naar dit deel van Fryslân. "We zijn nou voor het eerst weer weg met de camper en dachten: we beginnen gelijk in Friesland."
Ondanks het slechte weer hebben ze toch wel wat een vakantiegevoel. "We zitten warm in de nieuwe camper en we hebben een prachtig ander uitzicht als Ede. En daar doe je het ook een beetje voor. Leuke camping, leuke gastvrouw, dus je bent gewoon lekker weg."
Volgende week zal het stiller zijn op camping De Stjelp. Eigenaresse Aline de Jong zegt dat mensen hebben afgezegd vanwege het slechte weer dat verwacht wordt.
Verslaggever Ronnie Porte in gesprek met de campinggasten