Fries songfestival Liet gewonnen door Mosken met 'Leave Lieve'

De Friese muziekgroep Mosken is winnaar geworden van het Friestalige songfestival Liet. De groep bestaat uit Bert Steeman, Sjoerd van Kammen en Ronald van den Oudenalder. Met het nummer Leave Lieve haalden ze 41 punten van de 50 die ze maximaal konden halen. Douwe Dijkstra werd tweede, met 35 punten.
Kijk hieronder naar een compilatie van de acht finalenummers, in twa minuten.
Compilatie Liet
Liet is een wedstrijd voor het beste lied dat nieuw geschreven is in het Fries of één van de Friese streektalen.
Sjoerd van Kammen was erg blij met de winst. "Alles klopte, we waren heel tevreden. Mosken wint deze bijzondere corona-uitvoering van Liet. Dat is super!"
Over het lied waarmee ze wonnen, zegt hij: "Het is actueel, het gaat over kinderen en ouders, en terugkomen na een lastige periode bij vader en moeder thuis."
Mosken
De tekstprijs was voor Sample Text, met een lied over de Friese taal. Pieter Zijlstra uit Koudum is het brein achter Sample Text. Hij is een liefhebber van rapmuziek, en hij vond het jammer dat er geen nummers in dat genre zijn.
Volgens de jury zat het nummer Underfining van Sample Text goed in elkaar zat, oorspronkelijk was, met humor en de taal centraal zet. Zijlstra heeft het nummer alleen geschreven, zegt hij. Toen hij zich aanmeldde voor Liet waren er nog maar twee coupletten, maar hij heeft er nog een derde bijgeschreven.
"Ik heb Fries als examenvak, daar kwam de inspiratie vandaan", zegt Zijlstra. Hij wil binnenkort een nieuw nummer uitbrengen. "Ik heb nog wel wat liggen."
Sample Text
Deze editie van Liet had eigenlijk vorig jaar al moeten worden gehouden, maar vanwege het coronavirus is dat niet doorgegaan. Zo'n vier maanden later durfde de organisatie het wel aan. Voor het eerst in 30 jaar was er geen publiek bij.
De finalisten waren Janneke de Boer, Fegebart, Douwe Dykstra, MOSKEN, Bokke en de Heidehippers, BANT, Volk!! en Sample Text.
De finale van Liet werd live uitgezonden door Omrop Fryslân televisie, live vanuit het Leeuwarder poppodium Neushoorn. De uitzending is nog te zien op omropfryslân.nl.