4.222 poppen in Kamp Morra: indrukwekkend symbool voor vluchtelingenkinderen

Het is een indrukwekkend gezicht: een weiland in Morra dat overvol staat met zelfgemaakte poppen. Iedere pop staat symbool voor een kind zonder ouders in vluchtelingenkampen, zoals Moria in Griekenland. Vanuit heel Nederland zijn er poppen naar Morra gebracht en vrijdag zijn de laatste poppen geplaatst. In totaal staan er nu 4.222 poppen, gemaakt door meer dan 3.000 mensen.
Lêste poppen by kamp Morra
Het poppenweiland is eigenlijk een statement: het helpen van de kinderen zou prioriteit moeten krijgen bij de regering en de Tweede Kamer. Het aantal van 4.222 alleenreizende kinderen was aanvankelijk een getal, mar hiermee moeten alle kinderen een gezicht krijgen. De organisatie van het poppenweiland stelt een brief op en maakt een film van Kamp Morra om de leden van de Tweede Kamer bewust te maken van de omvang van het probleem.

"Groter dan onszelf"

Voor initiatiefnemer Wini Weidenaar is het een heftig gezicht, ook al is zij een van de medebedenkers. "Als je er zo tussen staat, besef je dat iedere pop een kind is dat alleen staat. Het was de bedoeling: in your face laten zien wat de omvang is. Iedere keer was het weer in het nieuws, en wij dachten: hoe kunnen we er nu voor zorgen dat die kinderen de aandacht krijgen die ze verdienen? Met vriendin Marian van Voorn hebben we het eigenlijk groter gemaakt dan onszelf. We wilden er ook kinderen bij betrekken, want zij gaan over de politiek van morgen."
© Martijn Heemstra

Probleem bespreekbaar maken

De bedoeling van de actie was ook dat de makers van de poppen zouden nadenken over het vluchtelingenbeleid. Op scholen zijn er aardig wat gesprekken over gevoerd. De poppen maakten het onderwerp bespreekbaar. "Iedere keer als er een pop wordt gemaakt, dan wordt er ook gesproken over de situatie in Griekenland en hoe niet-humaan de mensen daar moeten leven," legt Weidenaar uit.

Programma

Vrijdag was er een speciaal programma opgezet, dat via een livestream te volgen was. "De burgemeesters van Noardeast-Fryslân kwam langs, Vluchtelingenwerk kwam wat vertellen, er was ook iemand die in Moria is geweest en er werd een gedicht voorgedragen."
Bijzonder is ook dat alle poppen weer worden hergebruikt. Weidenaar: "De kleding gaat naar Griekenland toe, naar vluchtelingenkampen. Het hout wordt meegenomen door Landschapsbeheer Friesland voor ringslangpaden. En de lichtjes geven we aan schoolkinderen. Dus we gebruiken alles opnieuw."
Verslaggever Lisa Taekema
Femke de Vries van Vluchtelingenwerk legt uit dat veel vluchtelingen aan de randen van Europa te maken hebben met mentale moedeloosheid.
Luister hier naar het volledige verhaal van De Vries:
Femke de Vries van Vluchtelingenwerk