Anouska Koster met nieuwe ploeg in Ronde van Vlaanderen: "Hele speciale koersen"

Vergeet Wout van Aert, Primoz Roglic en Steven Kruiswijk. In de wielerploeg van Jumbo-Visma zitten vanaf dit seizoen namelijk ook twee Friezen. Naast de mannen is er nu ook een vrouwenploeg met daarin Aafke Soet uit Heerenveen en Anouska Koster uit De Westereen. Die laatste hoopt zichzelf zondag te laten zien in de Ronde van Vlaanderen, de meest prestigieuze wielerklassieker van België.
We zoeken Anouska Koster op bij een trainingsrit door Fryslân:
Koster reed de laatste jaren voor meerdere grote ploegen, maar komt vanaf dit jaar dus uit in het geel-zwart van Jumbo-Visma. Volgens de renster uit De Westereen is het goed dat de sponsor ook is begonnen met een vrouwenploeg. "Qua professionaliteit is het heel belangrijk, dat gaat omhoog. Er zijn al een paar goede vrouwenteams in Nederland, maar dit is wel weer één extra erbij."
In het wielrennen kunnen we bij de mannen niet om Jumbo-Visma heen. Primoz Roglic won de Vuelta en Wout van Aert schrijft het ene na het andere succes bij. Daarvan kunnen de vrouwen weer profiteren, zo vertelt Koster. "Daar kunnen wij op meeliften. De kennis die ze hebben, kunnen ze op ons overbrengen. Qua voeding, training en begeleiding. Dat zijn drie dingen die van heel grote waarde zijn."

Friezen in het peloton

Door het stoppen van Pieter Weening rijden er op het hoogste niveau bij de mannen geen Friezen meer in het peloton. Bij de vrouwen zijn er naast Anouska Koster nog drie Friezinnen actief in het peloton. Twee van hen reden zondag ook de Ronde van Vlaanderen. Dat gaat om Danique Braam uit Feanwâlden, die rijdt voor Lotto-Soudal. Ook Nicole Steigenga uit Exmorra van de Doltcini-Van Eyck Sport-ploeg komt zondag in actie. Dat geldt niet voor Aafke Soet uit Heerenveen. Ze is een ploeggenote van Koster bij Jumbo-Visma, maar doet zondag niet mee aan de Ronde van Vlaanderen.
© Omrop Fryslân, Mats Gies
We treffen Koster bij een trainingsritje door Fryslân. Bij Earnewâld maakt ze haar kilometers en dat is met een reden. Ik vind het een prachtig gebied om te trainen. Het is hier lekker rustig en het is een mooi natuurgebied. In Limburg heb je de heuvels en het klimmen, maar dit vind ik ook wel heel mooi."
De Ronde van Vlaanderen wordt zondag voor Koster haar vijfde wedstrijd van het seizoen. Eerder reed ze twee Belgische wedstrijden (Omloop Het Nieuwsblad en Dwars door Vlaanderen) en twee Italiaanse koersen (Strade Bianche en Trofeo Alfredo Binda). In de prijzen viel Koster nog niet, maar ze liet zich wel zien in kopgroepen en door het proberen weg te komen.
Dat is met een reden. Want dit zijn wedstrijden waar de 27-jarige Koster voor leeft. "De klassiekers vind ik altijd heel mooi. Dat zijn hele speciale koersen. Ik ben wel iemand van de kortere klimmetjes, dat ligt mij wel. Ik heb er veel zin in", vertelt ze aan de vooravond van de Ronde van Vlaanderen. Ze zal echter niet voor eigen kansen mogen rijden zondag. De kopvrouw van de ploeg is Marianne Vos. "Ik zal er alles voor doen om haar zo goed mogelijk naar de finale te loodsen. Ik wil daar zo ver mogelijk wat in betekenen."
Na de Ronde van Vlaanderen zal Koster over twee weken in eigen land koersen: dan staat de Amstel Gold Race op het programma.