Nog voor zijn installatie als Statenlid stapt Van Swol over naar een andere partij

Versplintering in de politiek doet zich niet alleen voor in de Tweede Kamer, maar ook in Provinciale Staten. Woensdagochtend is daar de Leeuwarder Samuel van Swol (36) beëdigd als nieuw Statenlid.
Steatelid fan Samuel van Swol © Omrop Fryslân
Samuel Van Swol
Van Swol stond op de lijst van Forum voor Democratie en komt in de Staten in plaats van Johann Stellema, die kortgeleden uit de provinciale politiek stapte. Van Swol wil nu niets meer te maken hebben met Forum vanwege 'de racistische en boreale gedachten' die bij de partij zouden leven.

Fractie Van Swol bij Code Oranje

Van Swol heeft zich aangesloten bij de jonge politieke partij Code Oranje van de Haagse oud-wethouder Richard de Mos, maar hij zit nu formeel in de staten als 'fractie Van Swol'. In de Staten wil Van Swol zich sterk maken voor 'de burgerdemocratie' met meer directe invloed van de burgers op de besluitvorming.
Als voorbeeld noemt hij hoe de politiek nu met de boeren omgaat. "Er wordt teveel over de boeren gepraat, zonder de boeren dat moet anders. Dat ze steeds op de trekker naar het Provinciehuis moeten rijden om aandacht te krijgen voor hun ideeën is niet goed."
In het nieuwsforum van het radioprogramma Buro de Vries hadden Friese prominenten stevige kritiek op de overstap van Van Swol. Max Aardema, Jenny Douwes en Habtamu de Hoop noemden de stap 'moreel onverantwoord'.

Versplintering in Fryslân

Van Swol is de eerste volksvertegenwoordiger van Code Oranje in Fryslân, ook al heet hij formeel 'fractie Van Swol'. De Leeuwarder wijst erop dat hij meerdere politieke geestverwanten in onder andere de provincie Noord-Holland.
Door de beëdiging van Van Swol heeft het Friese parlement nu maarliefst 14 fracties op 43 ledfen, en dat kon weleens een record zijn. De fractie van Forum voor Democratie, die na de verkiezingen nog zes leden telde, heeft er nu nog maar vier. Eerder stapte de Leeuwarder Maarten Goudzwaard iut de fractie. Hij sloot zich aan bij de nieuwe politieke partij JA21. In de Staten heeft hij formeel 'fractie Goudzwaard'.