Tentoonstelling toont onderduikkinderen met levensgrote fotoportretten

Veertien levensgrote portretten van Joodse onderduikkinderen zijn te zien op verschillende plekken in de provincie. De openluchtexpositie 'Wy koenen der noch wol ien by ha' is geopend door Fred van Vliet die als baby naar Sneek werd gesmokkeld en daar de Tweede Wereldoorlog overleefde.
Tentoanstelling toant ûnderdûkbern mei libbensgrutte portretten
"Het idee van de tentoonstelling is om het contrast van toen en nu te laten zien. Toen werden de kinderen uit veiligheid weggestopt en kregen ze een andere naam en identiteit. Nu leven we 75 jaar plus één in vrijheid en laten we die kinderen zien, zo dat ze al van afstand te zien zijn", vertelt Gerard van der Veer, projectleider van 'De terugkeer van de Joodse kinderen'.
Bij dit project horen nog vele andere zaken zoals documentaires van Fryslân DOK en een podcastserie. "En op 25 april hebben we een live uitzending met mensen die als kinderen nar Fryslân zijn gesmokkeld. Het idee was om ze naar Fryslân te halen voor een reünie, maar vanwege corona kan dat niet en doen we het nu op een virtuele manier. Uit gesprekken blijkt dat ze vaak nog contact met de onderduikfamilie hebben en met warme gevoelens over Fryslân praten."
De foto's zijn twee maanden te zien in het landschap. Naast Sneek zijn de foto's ook te zien in Joure, Leeuwarden, Bolsward, Raerd, Burgwerd, Easterwierrum, Drachtstercompagnie, Holwerd, Ferwert en Blije.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Fred van Vliet

Een van de kinderen was Fred van Vliet. Hij zat in de oorlog ondergedoken in Sneek. Als klein Joods jongetje vond hij in 1943 onderdak bij de familie Van Vliet aan de Singel 29. Hij is nu 78 jaar.
"Ik heb hier een gelukkige jeugd gehad. Ik ben hier als baby door Iet van Dijk gebracht op 14 november in 1943. Eerst bij de dominee en toen bij de familie Van Vliet. Ik zeg ook vader en moeder, ze hebben me zo liefdevol opgevoed. Ze waren mijn redding dat ze me hebben laten onderduiken. Dat was ook moedig van ze, want aan de overkant was een kazerne met Duitse soldaten."
Fred van Vliet hoorde pas over zijn echte familie toen hij elf jaar was. "Een vriendje zei tegen me dat ik een rotjood was. Ik wist niet eens wat dat was. Toen heeft moeder me verteld wat er gebeurd was met mijn echte ouders. Die zijn in januari 1944 in Auschwitz vergast. Toen ik dat hoorde drong het nog niet goed tot me door. Later kwam de angst."
Hij is blij met de fototentoonstelling. "Ik vind het heel bijzonder en het toont mijn dankbaarheid naar de familie Van Vliet die zo goed voor me gezorgd hebben. Ik weet niet of mijn eigen ouders net zo goed voor me gezorgd zouden hebben. Ik noem dit echt mijn ouderlijk huis."
Fred van Vliet
Projekt 'De terugkeer van de Joodse kinderen' © Omrop Fryslân
'De terugkeer van de Joodse kinderen' is een project van Stichting De Verhalen, in het kader van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog en de viering van 75plus1 jaar vrijheid. De oorlogsgeschiedenis van meer dan 200 Joodse onderduikkinderen staat daarbij centraal.