Danny van der Weijde krijgt zetel in Staten na vertrek Romke de Jong naar Tweede Kamer

Met de verrassend grote winst van D66 bij de Tweede Kamerverkiezingen raakt de Statenfractie van de partij fractievoorzitter Romke de Jong kwijt aan 'Den Haag'. Bea Bijlsma neemt zijn rol als fractievoorzitter in de Staten over. En de zetel die vrijkomt gaat naar Danny van der Weijde uit Lippenhuizen.
Danny van der Weijde © Eigen foto
De 32-jarige Van der Weijde is sinds 2014 actief in de politiek. Eerder was hij bestuurslid bij de Jonge Democraten in Fryslân, de jongerenafdeling van D66. Van der Weijde komt uit Rotterdam en is opgegroeid in de Hoeksche Waard. Voor de liefde is hij naar Fryslân gekomen. Hij woont met zijn man in Lippenhuizen, in dezelfde gemeente als waar Romke de Jong vandaan komt: Opsterland.

Duurzame toekomst voor jongere generaties

"De afgelopen jaren heb ik mij ingezet om jongeren te enthousiasmeren voor de politiek en om bij te dragen aan het bewustzijn dat hun stem telt", zegt Van der Weijde. "Nu wil ik met diezelfde energie namens D66 mij inzetten voor een mooie duurzame toekomst voor jongere generaties in Fryslân."
In het dagelijks leven is Van der Weijde ondernemer. Hij helpt bedrijven bij de transitie naar duurzaam werken. "Ook in de Staten wil ik mij inzetten op het gebied van duurzaamheid, onder andere door het versterken van het innovatieklimaat in Fryslân."
Van der Weijde wordt geïnstalleerd op 21 april 2021. Die dag wordt er ook afscheid genomen van Romke de Jong. Hij wordt woensdag geïnstalleerd in de Tweede Kamer.