Munnekezijl wil niet bij Groningen horen: "Maar misschien zijn we nog wel wat geld waard"

Het dorp Munnekezijl is deze week ingenomen door de Groninger gemeente Westerkwartier. Tenminste, zo lijkt het als je het dorp binnenrijdt: over de borden hangt een doek waar opstaat dat Munnekezijl bij Westerkwartier hoort. Een echte 'annexatie' door Groningen zien de bewoners echter niet zitten.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Het dorp staat de laatste weken in de belangstelling, omdat het niets ziet in verfriesing van de naam. "De ene zegt 'Munnekezijl', de ander 'Muntjesyl', het wordt van alles genoemd. Maar we willen op de borden graag 'Munnekezijl' en het Fries eronder", legt voorzitter Jan-Teunis Zuidema van het plaatselijk belang uit.
"Wij willen het graag houden zoals het was. Maar dit bord kunnen we niet houden", wijst Zuidema op de vernielde komborden. Het steekt Munnekezijl vooral dat er voor andere dingen geen geld vrij wordt gemaakt. "We wilden ook wat verkeersmaatregelen, daar is geen geld voor."
Een annexatie door Groningen ziet Zuidema echter niet zitten. "Het gras is bij de buren altijd groener, daar zal vast ook wat zijn. Maar misschien zijn we nog wel wat geld waard. Of jullie zijn blij dat jullie ons kwijt zijn", lacht Zuidema.
Verslaggever Willem de Vries in gesprek met Jan-Teunis Zuidema
"Vroeger was dit Groningerland, toen het kanaal gegraven is heeft Fryslân dit stuk erbij gekregen", legt één van de bewoners van Munnekezijl uit. Door de jaren heen verschuift de grens steeds meer naar Groninger zijde. "We moeten nog tot aan Zuidhorn toe", lacht hij.
Een andere bewoners heeft niet zoveel met de discussie. "Ze willen het houden zoals het is. Prima zo", merkt ze op. Een annexatie ziet ze dan ook niet zitten. "Mooi bij Fryslân blijven."

Welkom in Groningen

Een bewoner van het Groninger Lauwerzijl zou Munnekezijl wel bij Groningen willen hebben. "Ja zeker wel, het is een mooi dorpje, een beetje zoals hier. Dat zou wel passen."
Verslaggever Willem de Vries in gesprek met bewoners