41 bewoners van azc Burgum besmet met coronavirus, weinig klachten

Bij 41 bewoners van het asielzoekerscentrum in Burgum is het coronavirus vastgesteld. Het gaat vooral om gezinnen waar mensen besmet zijn geraakt. Uit onderzoek van de GGD is duidelijk geworden dat het virus door peuters is binnengebracht.
© Noordernieuws/De Vries Media
Locatiemanager Miranda Bakker
"Rond 16 maart kregen we door dat er een paar peuters besmet waren", vertelt locatiemanager Miranda Bakker. "Die hebben weer vaders, moeders en broertjes en zusjes."
Een deel van de mensen waar het om gaat is naar een speciale locatie in Haren in Groningen gebracht. Die heeft het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers, het COA, daar ingericht. De locatie is bedoeld voor mensen van wie de woonruimte in een azc niet geschikt is om in isolatie of quarantaine te gaan. Een ander deel van de besmette asielzoekers is in het azc zelf in isolatie gegaan.

Bijna geen klachten

Het gaat goed met de besmette mensen, zegt Bakker. "Er zijn weinig tot geen klachten. De kinderen hebben soms een snotneus of moeten hoesten. Maar we hebben heel veel geluk, de mensen zijn niet ernstig ziek."
Het is een soort afspiegeling van Nederland. 90% van de mensen werkt heel goed mee en doet het fantastisch.
Locatiemanager Miranda Bakker van het azc in Burgum
En de mensen houden zich ook goed aan de maatregelen. "Het is een soort afspiegeling van Nederland. 90% van de mensen werkt heel goed mee en doet het fantastisch. Echt een compliment voor de gezinnen hier. Je hebt ook wat mensen die hat lastig vinden om binnen te blijven, omdat ze geen klachten hebben. Maar ook dat gaat goed."