Geen 'warm bad' voor eerste zwemmers openluchtzwembad It Gryn

Als één van de laatste provincies in Nederland heeft Fryslân nu ook een openluchtzwembad dat eerder z'n deuren opent. Vanaf maandag mogen in zwembad It Gryn in Stiens de eerste zwemmers hun baantjes weer trekken. Veel andere Friese openluchtzwembaden zouden ook graag eerder open willen, maar hebben simpelweg het geld niet.
In Stiens gaat het bad open, maar voor Hallum is dat te duur:
Door de lockdown zijn de overdekte zwembaden al sinds december dicht voor het publiek, met uitzondering van zwemlessen die een paar weken geleden weer zijn begonnen. Normaal opent zwembad It Gryn pas in mei haar deuren. "Ik ben heel blij dat wij zes weken eerder open kunnen. Niet alleen ik, maar de gehele organisatie heeft er heel veel zin in. We mogen weer, eindelijk!", vertelt bedrijfsleider Arnold van Oostrum van It Gryn.

Geen "warm bad"

Zwemmers die niet kunnen wachten op het openen van de binnenbaden, hoeven geen warm bad in Stiens te verwachten. "De temperatuur van het water zal 21 graden zijn, dat is niet warm", vertelt Arnold van Oostrum. "Vaak is de temperatuur rond de 24 graden. Onder andere door de Wim Hof-methode vinden steeds meer zwemmers het leuk om in een koud bad te gaan zwemmen."

De kachel omhoog

Zwemmers van Orca uit Leeuwarden hadden maandagochtend de eer om er als eerste in te springen. "Het was nog best fris met 21 graden, net wat aan de koude kant", vond één van de zwemmers. "We gaan de kachel nog een paar graden omhoog doen, dan scheelt het niet heel veel meer met binnen zwemmen", vertelt Van Oostrum. "In de nacht verlies je toch gauw twee of drie graden warmte. Dat levert ons een beetje extra stookkosten op, maar in deze coronatijd is het belangrijk dat je mensen toch iets kunt bieden."
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Verslaggever Johanna Brinkman peilt de temperatuur van het zwembad in Stiens

Meer geld en een grotere buffer

Naast It Gryn gaat op 1 april ook zwembad It Paradyske in Kollum eerder open, maar daar blijft het bij. Jammer genoeg hebben de andere zwembaden in Fryslân die luxe niet. Zwembad De Klomp in Wommels, Laco Bosbad in Appelscha en De Sawnstjerren in Hallum openen eind april de deuren. "Het is duur om water op een aangename temperatuur te krijgen, omdat het nog zo koud is", zegt Jantine Kuiken van De Sawnstjerren. "Ik werkte voorheen ook voor It Gryn. Het zwembad in Stiens heeft meer geld en een grotere buffer dan wij."

De Blauwe Kamp

Bezoekers van zwembad De Blauwe Kamp in Nij Beets moeten nog net iets langer wachten. Het zwembad gaat op 15 mei open. Ze zijn nog bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. "We hebben dit jaar de machinekamer gerepareerd. Er moest een nieuw zuiveringssysteem worden geïnstalleerd. Dit kost ons bijna 40.000 euro", vertelt voorzitter Rik Mulder. "Daardoor kunnen we geen geld meer uitgeven om het bad op te warmen."
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Zwemmen in Jubbega

Ook in Jubbega moeten zwemmers nog even geduld hebben; pas in juni gaat het buitenbad open. Dit heeft ook hier met de financiën te maken. Voorzitter Rob Broers is bang dat er door het eerder openen van de openluchtbaden meer subsidie wordt gevraagd, waardoor er minder overblijft voor zijn zwembad. "We zijn vorig jaar niet eens open geweest door het coronavirus. Het kost nogal wat om te openen. Dat is voor ons, maar voor ieder ander klein openluchtzwembad, gewoon niet haalbaar." Broers vindt het eerder openen van de andere baden daarom onverantwoord.
Verslaggever Johanna Brinkman telt het aantal zwemmers in It Gryn