Wykels Hallum heeft primeur met voetbalveldmaaier

Bij voetbalvereniging Wykels in Hallum rijdt sinds deze week in opdracht van de gemeente een bijzondere schildpad rond: een robotmaaier voor het voetbalveld. Sander Steegstra van Ergon Robots in Stiens: "We hebben deze robot woensdag geleverd, dus de robot heeft donderdag voor het eerst gemaaid hier. Dit is niet de eerste robotmaaier, maar wel de eerste in Nederland die banen kan maaien."
De meanrobot yn Hallum
De maaier kan met een app worden bestuurd. "De kwaliteit van de grasmat wordt beter. Het kleine beetje maaisel dat er af wordt gehaald, dient weer als voedsel voor de grasplant. Daardoor wordt het gras dichter en is er minder onkruid."
"Ik ben er iedere dag even geweest, omdat ik het zelf ook wel spannend vind," zegt Steegstra. "Het apparaat is niet goedkoop, maar in 80 procent van de gevallen verhuren wij de machines. Als je het vergelijkt met een dieselmaaier die ook bestuurd moet worden door iemand, dan is het wel goedkoper."
Sander Steegstra van Ergon Robots in Stiens
Popke de Haan van S.V. Wykels is tevreden met de aanwinst. Het komt goed uit, want er is in Hallum pas weer een nieuw veld aangelegd. "Ik had nooit gedacht dat dit eens op ons veld zou komen. Ik ben hier al 25 jaar vrijwilliger, maar we hebben hier de primeur. De maaier kan iedere dag en dag en nacht doordraaien. Alleen op zaterdag staat 'ie stil, want dan wordt er gevoetbald. Nu kan ik lekker op en stoeltje zitten en zonnebaden, je hoeft niets meer te doen."
Popke de Haan van S.V. Wykels