Boze boeren protesteren tegen weidevogelplan bij Provinciehuis

Een handjevol boeren protesteert op dit moment met trekkers voor het Provinciehuis in Leeuwarden. Ze zijn boos over een plan van de provincie over de zorgplicht die boeren hebben voor weidevogels. Provinciale Staten houden woensdagochtend een spoeddebat over het plan.
© Anton Kappers
Verslaggever Onno Falkena op het provinciehuis
In de plannen staat onder meer dat boeren in een deel van Fryslân hun weilanden eerst moeten controleren op vogelnesten voordat ze erop mogen om te maaien, bemesten of beweiden. Provinciale Staten behandelen de plannen pas in het najaar, maar sommige boeren willen nu hun ontevredenheid uiten. Ze vinden dat over ze wordt gepraat in plaats van met ze.
Voor het Provinciehuis staan woensdagochtend een paar trekkers en een aantal boeren. Bij het protest zijn ook Sieta van Keimpema van boerenactiegroep Farmers Defence Force en Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) aanwezig.
Twee weken geleden voerden tientallen boeren ook al actie bij het Provinciehuis tegen het plan.
Het debat is aangevraagd door de PVV, Forum voor Democratie en de ChristenUnie. Zij willen onder andere weten wat gedeputeerde Douwe Hoogland, die het plan heeft bedacht, gaat doen om de verhouding met de boeren te verbeteren.