Rutte: coronamaatregelen blijven aan tot 20 april

Er komen voorlopig geen verruimingen van de coronamaatregelen. Dat zegt premier Mark Rutte. Vlak voor de verkiezingen zei hij nog te hopen dat hij tegen deze tijd goed nieuws kon brengen, als het de goede kant op zou gaan met het aantal besmettingen, de ziekenhuisopnames en het zogeheten R-getal. Maar dat is niet het geval. Daarom verlegt het kabinet de maatregelen tot dinsdag 20 april.
© ANP
Er is een uitzondering. De avondklok gaat vanaf woensdag 31 maart niet in om negen uur, maar om tien uur 's avonds. Dat was het dringende advies van de burgemeesters in het Veiligheidsberaad en van de politie. Het heeft ermee te maken dat de zomertijd komend weekeinde ingaat en het 's avonds dus langer licht is.
Voordat de avondklok inging, zei Rutte in het Kamerdebat nog dat de avondklok tussen 20.00 en 21.00 uur in moest gaan om effectief te zijn. "Na negen uur neemt het enorm af in effectiviteit", zei hij toen.

Geen verbetering de afgelopen weekend

Naast de avondklok vindt Rutte dus dat er geen verruimingen kunnen komen. "We hoopten dat we voor Pasen een paar kleine versoepelingen door konden voeren, onder bepaalde voorwaarden", zegt hij. "Terrassen beperkt open, meer ruimte voor winkels en een gedeeltelijke heropening van het hoger onderwijs. Maar alleen als het R-getal onder de 1 zou blijven. En als de cijfers in de ziekenhuizen stabiel zouden blijven. Nu moeten we vaststellen dat het niet het geval is. In tegendeel: de besmettingscijfers zijn omhoog gegaan, in de ziekenhuizen liggen meer coronapatiënten en het R-getal zit duidelijk boven de 1."
"Ik begrijp, dit valt tegen," zegt Rutte. "Er is ongeduld en maatschappelijke onrust. Maar ik zie ook de inspanningen van burgemeesters om de rust te bewaren. We moeten dit samen blijven doen. Het is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Als de cijfers over enige tijd toch weer meevallen, zullen we niet weifelen om onze eerder toegezegde versoepelingen weer naar voren te halen."

"Nederland is geen eiland"

Demissionair premier Rutte wijst ook met nadruk op het internationale perspectief: "Nederland blijkt deze dagen geen eiland te zijn. De ontwikkeling rond een derde golf lijkt op wat we in onze buurlanden zien. Parijs is bijvoorbeeld weer in een strenge lockdown gegaan. In Duitsland is de lockdown weer verlengd, terwijl de besmettingscijfers er beduidend lager liggen dan bij ons. We moeten ons blijven beseffen dat dit niet alleen Nederland treft."
Nederland blijkt deze dagen geen eiland te zijn. De ontwikkeling rond een derde golf lijkt op wat we in onze buurlanden zien. Parijs is bijvoorbeeld weer in een strenge lockdown gegaan. In Duitsland is de lockdown weer verlengd, terwijl de besmettingscijfers er beduidend lager liggen dan bij ons. We moeten ons blijven beseffen dat dit niet alleen Nederland trreft.,

Reisadvies en meivakantie

Het reisadvies dat geldig was, blijft gelden tot 15 mei. Dat heeft ook gevolgen voor de meivakantie. Rutte: "Het dringende advies voor de meivakantie is dus: blijf in Nederland. Ga niet op reis naar het buitenland." Voor de zomervakantie kan het kabinet nog geen advies geven, maar volgens Rutte komt dat zo snel mogelijk.
© ANP
Volgens minister Hugo de Jonge is afgelopen week de 2 miljoenste vaccinatie gedaan. Hoe snel de vaccinatie doorzet, hangt af van de levering en de bereidheid van mensen, zo zegt hij.

Het vaccinatieplan van De Jonge

De Jonge vertelde wat het plan is voor de komende tijd: "Half april hebben we 4 miljoen prikken gezet. De mensen met een hoog medisch risico en de 80-plussers hebben dan een eerste prik gehad. Begin mei zitten we op 5 miljoen prikken, de mensen ouder dan 70 hebben een eerste vaccin gehad. Half mei volgen de 60-plussers. Begin juni zijn er dan 11 miljoen prikken gezet en halverwege juni zijn ook de 50-, 40- en 30-plussers aan de beurt. De twintigers volgen dan eind jun-begin juli."