Friese zee-egels kunnen Caribische koraalriffen redden

Friese zee-egels moeten de koraalriffen bij de Caribische eilanden redden. Bij de Leeuwarder hogeschool Van Hall Larenstein hebben ze de methode gevonden om beestjes te kweken die in het gebied kunnen overleven én de natuur helpen om te herstellen.
Zee-egelkweek bij Van Hall:
Het gaat niet goed met de zee-egelpopulatie in de Cariben. En dat is een probleem, want die zorgen voor een schoon koraalrif. "Door een nog onbekend virus zijn begin jaren 80 bijna al die egels uitgestorven", zegt onderzoeker Tom Wijers. "Het gevolg was dat de riffen overgroeid werden met algen. De langzaam groeiende koralen konden dat niet aan. Het hele systeem gleed af van een mooi koraalrif naar een groezelig algenrif."

Friese zee-egels met Caribische roots

Bij Van Hall Larenstein kweken Wijers en z'n collega's daarom Friese zee-egels die het rif schoon kunnen maken van algen. Ze zijn al twee jaar bezig met het onderzoek. In Leeuwarden hebben ze een klein 'Fries-Caribisch gebied' gemaakt, vertelt Wijers. "We hebben verschillende aquariums die op 25 graden gehouden worden. Daar zitten volwassen zee-egels in en de kleintjes groeien er op. De groten komen uit de Cariben, de kleintjes zijn hier geboren. Dat zijn dus Friese egels met Caribische roots."
© Omrop Fryslân
In verschillende flessen laten de onderzoekers micro-algen groeien. "Dat zijn eencellige plantjes. In totaal zijn er zo'n 100.000 verschillende soorten micro-algen, maar we zijn erachter gekomen dat er één soort heel goed werkt voor de larven van de zee-egels die we hier kweken. Dat is de rhodomonas salina." De kleine larven moeten die algen opeten en zo het koraal weer schoonmaken.
"Met de kleine larven die we hier hebben kunnen we allerlei vragen beantwoorden. Wat voor omgeving houdt zo'n kleine larf eigenlijk het meest van? Dat kunnen we dan weer toepassen in het veld."

Unieke methode toepassen in de Cariben

De egels die in Leeuwraden zijn gekweekt gaan niet naar Cariben. Dat is te lastig qua regelgeving en vervoer, zegt Wijers. "Maar we hebben nu wel een methode ontwikkeld waarmee we ze kunnen nakweken. Dat is heel uniek. Die methode willen we wel naar de Cariben brengen, om te kijken of we dit ter plekke ook voor elkaar krijgen. Dan kunnen we daarmee het rif versterken."