Verdachte aangehouden voor grote brand in loods Oosterwolde

De politie heeft een verdachte uit Amsterdam aangehouden voor de brand in de loods in Oosterwolde, eind februari 2020. De 50-jarige man wordt verdacht van betrokkenheid bij de brandstichting in het bedrijvencomplex.
© CAMJO Media
"We hebben vanochtend een 50-jarige man uit Amsterdam aangehouden in Amsterdam, vanwege betrokkenheid bij deze zaak," zegt politiewoordvoerder Ragni de Langh. "Er is een grootschalig onderzoek geweest, we hebben getuigen gehoord, camerabeelden bekeken maar ook een oproep gedaan in het programma Opsporing Gezocht."
De loods van zo'n 8.000 vierkante meter aan de Houtwal werd in de nacht van 29 februari op 1 maart 2020 in brand gestoken. De spullen en de kermisattracties die in de loods lagen, zijn volledig in vlammen opgegaan. De schade loopt in de miljoenen euro's. "Meer dan 100 brandweerlieden zijn er die nacht heen gegaan om de brand te blussen. Door gasflessen en de wind was het echt een moeilijke klus om het vuur uit te krijgen," vertelt De Langh.

Zorgen over veiligheid

Ondernemers in Oosterwolde maakten zich al langere tijd zorgen over de veiligheid op het bedrijventerrein aan de Zoltstede. Een jaar of wat geleden waren er ook al problemen. De ondernemers hebben met elkaar een collectief opgezet om de beveiliging aan te schepen.
De politie heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de brand. De brand is ontstaan in het deel van de loods waar de kermisattracties stonden. Uit onderzoek bleek dat bij de brandstichting een brandbare vloeistof is gebruikt en er mogelijk een ouder model van een Volkswagen Caddy bij is betrokken.

Mogelijk meer aanhoudingen

Verder heeft de politie buurtonderzoek gedaan en camerabeelden uit de omgeving bekeken. Het onderzoek is nog niet gedaan. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.
Een dag voor de brand werd er een grote drugsbende opgepakt, die vanuit een kringloopwinkel werkte die niet ver bij de loods vandaan stond. Er gingen al snel verhalen dat er mogelijk een verband zou zijn. Volgens De Langh is dat echter niet zo. "Op dit moment blijkt dat deze zaken niets met elkaar te maken hebben."
Politiewoordvoerder Ragni de Langh
Dronebylden fan it 'oarlochsgebiet' yn Easterwâlde nei de brân: