De volledige uitslag: deze Friezen behaalden de meeste stemmen in eigen provincie

Van alle Friese kandidaat-Kamerleden heeft Habtamu de Hoop de meeste stemmen gekregen in onze provincie. De 22-jarige PvdA'er kreeg ruim 6.600 stemmen. Hij kreeg veel stemmen in zijn eigen gemeente Súdwest-Fryslân. In totaal gingen in Fryslân verreweg de meeste stemmen naar Mark Rutte. Zo'n 60.000 Friezen stemden op de lijsttrekker van de VVD.
Habtamu de Hoop © ANP
De meeste Friezen stemden afgelopen woensdag 'gewoon' op de lijsttrekker van hun partij. Dat is bij de VVD het geval, maar ook bij D66 en het CDA. Sigrid Kaag en Geert Wilders haalden voor hun partijen de meeste stemmen binnen.
Bij het CDA ligt dat anders. Lijsttrekker Wopke Hoekstra kreeg van alle CDA-kandidaten wel de meeste stemmen in Fryslân, maar ook de nummer twee op de lijst, Pieter Omtzigt, was een echte stemmentrekker. Ook bij de SP deed de nummer twee het relatief goed: Renske Leijten. Omtzigt en Leijten hebben zich de afgelopen jaren veel ingezet voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Daar werden ze door sommige kiezers voor beloond.
Wat opvalt is dat bij Forum voor Democratie in Fryslân niet de meeste stemmen naar lijsttrekker Thierry Baudet gingen, maar naar de nummer twee op de lijst: Wybren van Haga. Van Haga wist zich erg te profileren met kritiek op het coronabeleid van de regering.

Habtamu de Hoop groter dan GroenLinks

Lijsttrekker Lilianne Ploumen kreeg in Fryslân de meeste stemmen die naar de PvdA gingen, maar Habtamu de Hoop haalde ook veel stemmen binnen voor de sociaaldemocraten. De nummer negen op de lijst kreeg 6.562 stemmen. In zijn eigen gemeente, Súdwest-Fryslân, zelfs meer dan 2.000. Dat is meer dan heel GroenLinks bij elkaar in deze gemeente.
Habtamu de Hoop (PvdA)
De Hoop vindt het 'hartstikke leuk', al is het voor hem ook weer geen verrassing dat hij veel stemmen in eigen gemeente heeft getrokken. "Dat ik meer heb dan heel GroenLinks in onze gemeente, dat is wel bijzonder. Ik zal wel geprofiteerd hebben van het feit dat de andere linkse partijen niet echt een Friese kandidaat hadden, zo eerlijk moet je ook zijn. Maar ik denk dat wij in Fryslân ook wel een goede campagne hebben gevoerd. Het is geen geheim dat we op meer hadden gehoopt, maar in enkele gemeenten kregen we nog wel veel stemmen."

Vertrouwen in Kamerzetel

De PvdA krijgt negen zetels volgens de voorlopige uitslag. Dat moet voor De Hoop net genoeg zijn, wanneer er niet iemand is die lager op de lijst staat met heel veel voorkeursstemmen. Een kandidaat heeft naar schatting zo'n 17.000 voorkeursstemmen nodig voor een zetel. De Hoop zelf zit er niet meer over in: "Het is niet meer logisch dat er iemand over mij heen gaat."
Femke Wiersma en Caroline van der Plas © ANP

Femke Wiersma meer stemmen dan eigen lijsttrekker

Na Habtamu de Hoop scoort Femke Wiersma van de BoerBurgerBeweging het beste van de Friezen. Ze kreeg 6.216 stemmen. Dat is meer dan twee keer zoveel dan de lijsttrekker van haar eigen partij, Caroline van der Plas. Wiersma doet het vooral goed in de noordoostelijke hoek van de provincie. Ze komt zelf uit Holwerd.
Femke Wiersma (BoerBurgerBeweging)

"Kleine partijen moeten ook middelen krijgen"

"Het is surrealistisch en het is een hele eer dat zoveel mensen een kruisje naast je naam hebben gezet", zegt Wiersma zelf. Ze vindt dat veel andere partijen een voorsprong hadden op haar partij. "BBB is een nieuwe partij: je krijgt dan nog geen middelen vanuit Den Haag om campagne te voeren. Ik vind persoonlijk dat alle partijen een gelijke kans moeten krijgen, een level playingfield. Wij hebben een zetel gekregen, dat is een hele prestatie."

De Vries, De Vries en Van der Molen

Wie in het noordoosten ook opvalt is Douwe de Vries. De Hallumer stond op plek 43 voor het CDA, maar hij heeft ruim 2.500 stemmen gekregen. Er zijn maar vier Friezen die vaker een kruisje naast de naam kregen. De Hoop en Wiersma dus, en verder Aukje de Vries (nummer 8 VVD) en Harry van der Molen (nummer 9 CDA).
Journalist Sybrand Grasdijk

De 11 Friese kandidaten met de meeste stemmen in Fryslân (alle gemeenten)

Kandidaat Partij Stimmen
Habtamu de Hoop PvdA 6.662
Femke Wiersma BBB 6.216
Aukje de Vries VVD 4.379
Harry van der Molen CDA 3.490
Douwe de Vries CDA 2.570
Christa Oosterbaan PvdA 2.005
Romke de Jong D66 1.302
Nynke Koopmans FVD 954
Carlijn Niesink CU 939
Maarten Goudzwaard JA21 790
Johan Talsma FVD 773