Talenten Rixt van der Wal (17) en Sanne de Ruiter (19) kloppen op de deur bij VC Sneek

VC Sneek boekte donderdagavond de eerste overwinning in de kampioenspoule. De top twee, met Sliedrecht en Apollo, is echter al ver uit zicht en dus kijken ze bij Sneek ook al verder dan dit seizoen. Trainer Jeffrey Scharbaai geeft bijvoorbeeld steeds meer speeltijd aan twee talenten: Rixt van der Wal (17) uit Haskerhorne en Sanne de Ruiter (19) uit Leeuwarden.
Sjoch hjirûnder nei it Fryslân Hjoed-item
Van der Wal maakte nog maar drie jaar geleden de overstap van VC Joure naar Sneek en begon daar in het vierde team. Na een seizoen ging ze naar het derde team, een half seizoen later naar het tweede en ondertussen speelt ze al bij het eerste. "Het is wel echt een grote stap geweest, maar ik ben blij dat ik hem gemaakt heb", zegt Van der Wal.
De ontwikkeling van Van der Wal is bijzonder te noemen en lijkt maar door te gaan. "Ik denk dat dat ook wel door mezelf komt. Ik heb wel veel ingezet en ik ga bijna alle trainingen volle bak", zegt de jonge volleybalster. "Ik ben gewoon bereid om beter te worden en ooit een basisplaats te halen", zegt Van der Wal.

Sky is the limit

Die basisplaats is echter maar een bescheiden doel. De vraag is waar de lat voor Van der Wal ligt. "Dat ligt aan haar. Wij trainers zorgen ervoor dat we wat in haar rugzakje gooien. Ik hoop dat zij dat dan meeneemt. Straks ligt de bal bij haar: wat wil ze bereiken? De 'sky is the limit' zegt ik altijd, maar die bal heb je zelf in de hand", zegt trainer Jeffrey Scharbaai.
Rixt van der Wal
De Ruiter maakt ook een stormachtige ontwikkeling door. Ze kwam twee seizoenen geleden over van Leeuwarden en krijgt nu ook al haar minuten in het eerste team. "Dat is een heel ander type speelster. Sanne de Ruiter is een hele blije vogel die echt de knop om moet draaien om te kunnen presteren. Die geniet van alles wat ze doet. Dat doet ze erg goed", zegt haar coach.
De 19-jarige volleybalster moet haarzelf wel eens in de arm knijpen, omdat ze bijna niet kan geloven dat het allemaal zo snel gaat. "Ja, soms wel. Dan denk ik van: wow. Het is heel snel gegaan, maar ik krijg heel veel vertrouwen van Jeffrey en tijdens de trainingen gaat het heel goed", segt De Ruiter. "Het was ook gelijk een hele grote stap van de derde divisie naar de eredivisie. Dus het was wel eerst heel erg wennen qua niveau en snelheid, maar ik heb het wel redelijk snel op kunnen pakken."
Sanne de Ruiter
Trainer Scharbaai heeft in ieder geval nog geen moment spijt gehad dat hij beide vrouwen bij de selectie heeft gehaald. "Ik vind het ook belangrijk dat we jeugd kansen geven en dat die ook echt de tijd krijgen om te kunnen groeien. Het is ook gewoon belangrijk voor de club, maar ook voor henzelf. Je kunt wel wat van buiten halen en zeggen we hebben een goed team, maar ik denk dat we dit op de lange termijn veel belangrijker is", zegt Scharbaai.
Nu VS Sneek zo goed als uitgeschakeld is voor het kampioenschap, gaat het oog natuurlijk al snel op die lange termijn. Scharbaai wilde dit jaar niet meteen een overgangsjaar noemen, maar met de talenten die op de deur kloppen zou Sneek de komende jaren ineens wel eens mee kunnen doen om de titel. "Als we het voor elkaar krijgen het hele team bij elkaar te houden, dan klopt dat", aldus Scharbaai.
Jeffrey Scharbaai