Noordoostelijke gemeenten willen duizenden woningen bouwen voor Lelylijn

De noordoostelijke gemeenten van Fryslân denken dat ze de komende jaren duizenden woningen kunnen bouwen. Dat laten ze de provincie weten, in reactie op vragen of de gemeenten kunnen bijdragen in het Deltaplan voor het Noorden.
© ANP
Gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Noardeast-Fryslân en Tytsjerksteradiel zeggen dat ze duizenden woningen kunnen bouwen, maar willen vooral ook naar kwaliteit kijken, schrijven ze. "Onze ambitie ligt niet puur op het toevoegen van kwantiteit. Bij de ontwikkelingen in de woningbouw staat voor ons de kwaliteit voorop."

100.000 woningen

De provincie heeft Friese gemeenten gevraagd om aan te geven of ze kunnen bijdragen in het Deltaplan voor het Noorden. Met dat plan moet als compensatie voor de Lelylijn een groot aantal woningen in de provincie gebouwd worden.
Eerder zuiden de zuidoostelijke gemeenten al dat ze zo'n dertigduizend woningen willen bouwen en Leeuwarden verwacht vijf- tot tienduizend nieuwe huizen neer te zetten. Er moet in het gebied bij de Lelylijn ruimte worden gevonden voor zo'n honderdduizend nieuwe woningen.