Wilde politieachtervolging achter spookrijdende snelheidsduivel aan eindigt in Dronryp

Dronryp werd donderdagnacht flink opgeschrokken toen een wilde politieachtervolging eindigde in het dorp. Een spookrijdende automobilist was er met hoge snelheid vandoor gegaan voor de politie op de N31 bij Garyp.
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
Rond 21.00 uur deed de politie snelheidscontroles op de N31 toen uit de richting van Drachten naar Leeuwarden een auto met 160 kilometer per uur kwam aanrijden. De politie zette onmiddellijk de achtervolging in.
Voor de afslag Leeuwaren-Oost haalden ze de auto in en gaven ze een volgteken. Op de afrit naar de Drachtsterweg vloog de wagen echter op het laatste moment de N31 weer op. De politiewagen kon via de berm alsnog de achtervolging inzetten.

12 kilometer spookrijden

Bij de afslag Leeuwarden-Zuid verliet de auto de N31, waarna die tegen het verkeer in verder reed. De politie zette de achtervolging ook spookrijdend in. Vanwege de avondklok was er op dat moment gelukkig geen verkeer. Inmiddels reden de politiewagens van Leeuwarden parallel aan de spookrijdende auto.
De achtervolging duurde tot Dronryp, waar de auto de snelweg verliet. Uiteindelijk is er ruim 12 kilometer met hoge snelheid spookgereden.
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
Dronryp werd daarna door acht politiewagens hermetisch afgesloten zodat niemand het dorp kon verlaten. Er werd een politiehond ingezet en een Burgernetbericht verstuurd met een beschrijving van de auto. Een kwartier later werd de auto aangetroffen aan De Terp. De bestuurder was spoorloos. De politie heeft de volledige omgeving afgezocht, en zelfs in een woning gezocht.
De bestuurder werd echter niet meer gevonden, maar de politie heeft een vermoeden wie de man is. De wagen werd daarna in beslag genomen en afgevoerd. De politie doet op dit moment onderzoek.
De achtervolging zorgde voor veel leven in het dorp, waardoor de bewoners naar buiten kwamen en getuige waren van het voorval. Er zou niemand gewond zijn geraakt.