Partijen reageren op verkiezingsuitslag: voor de een feest, voor de ander teleurstelling

Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar de contouren van de nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen van woensdag, zijn wel duidelijk: de VVD wint en D66 wordt de tweede partij. Forum voor Democratie is de grootste winnaar, GroenLinks de grootste verliezer. Twee partijen die het altijd goed deden in Fryslân, zakken hier nu ook door het ijs: CDA en PvdA. Hoe is het nieuws aangekomen bij de vertegenwoordiging van de partijen in Fryslân?
Winners en ferliezers by de ferkiezingen
De verkiezingsuitslag is een klap in het gezicht van het CDA en de verslagenheid is dan ook groot bij campagneleider Hildebrand Bijleveld. "Het is echt een teleurstelling. Wij hadden echt wel op beter gerekend. Het grootste verlies zit in Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. En ook een deel in Súdwest-Fryslân. Dus echt de gebieden waar de agrarische sector heel sterk is, daar verliezen we."
De les die het CDA uit het verlies kan trekken, is volgens Bijleveld dat de partij de verbinding met de mensen weer moet zoeken. In de Friese gemeenten waar het CDA heeft verloren, zijn de partijen BoerenBurgerBeweging en Forum voor Democratie het meest gegroeid, zegt hij. "Dus dat zal een relatie met elkaar hebben."
Bijleveld denkt ook dat de stikstofdiscussie negatief heeft uitgepakt voor de resultaten van zijn partij. "Het klimaatbeleid en het klimaatdebat heeft de boeren en het platteland toch een beetje gecriminaliseerd. Het CDA zit in de coalitie en ik denk dat de mensen daar het CDA op aanspreken, ook al staat die daar echt heel anders in als D66 en andere partijen. Kennelijk hangt dat ermee samen."
Hildebrand Bijleveld, campagneleider van het CDA
Erwin Jousma van Forum voor Democratie is zoals verwacht blij met de uitslag. "Een verviervoudiging van het aantal zetels is niet niks. Dat mag gevierd worden."
De partij is uit een diep dal geklommen na akkefietjes met 'racistische appjes'. Volgens Jousma heeft de actieve verkiezingscampagne van Forum voor Democratie meegeholpen aan het positieve resultaat. "Veel mensen zijn kritisch op het beleid. Dat heeft zich niet vertaald in de verkiezingsuitslag, maar dat hebben we wel gevoeld."
Erwin Jousma van Forum voor Democratie
De kater is groot bij Christa Oosterbaan van de PvdA. Die partij blijft landelijk, zoals het nu lijkt, op de negen zetels staan die ze hadden. "Ik zie over heel links een slagveld. En dan blijven wij nog gelijk, maar dat is wel echt een hele schrale troost na vier jaar in de oppositie", zegt een teleurgestelde Oosterbaan.
Volgens haar zijn veel linkse kiezers overgestapt naar D66. Ze betwijfelt of die partij, die ze niet als links ziet, als tweede regeringspartij wel zal voldoen aan de verwachtingen van de overgestapte kiezers voor een linkser beleid. "Die druk ligt nu echt bij D66, vind ik, om ervoor te zorgen dat dat in de uitvoering straks ook zichtbaar is."
Christa Oosterbaan van de PvdA
En dan de partij die het grootste verlies heeft geleden, GroenLinks. Zoals het nu lijkt, halveert het aantal zetels van deze partij: van veertien naar zeven. Charda Kuipers van GroenLinks in de Provinciale Staten klinkt er gelaten onder. "Het is wat het is." Ze zag het verlies de afgelopen weken al een beetje aankomen. "In de campagne, wat je meekrijgt in de media en op de tv, dacht ik wel van: 'Goh, dit wordt een beetje en populariteitswedstrijd en het gaat alleen nog maar over de poppetjes in plaats van de inhoud.' Dan werd ik niet heel enthousiast."
Volgens Kuipers is partijleider Jesse Klaver wel goed zichtbaar geweest tijdens de debatten, maar kreeg hij niet voldoende ruimte om zijn boodschap te verkondigen. Er zit niet veel anders op dan doorgaan, vindt ze. "Wij moeten herpakken en door, want wij hebben een hele mooie boodschap.
Charda Kuipers van GroenLinks
© Omrop Fryslân, Sian Wierda