Nieuwe Drachtster zwembad is duurzaam met circulair ontwerp

Een recreatiebad, een doelgroepenbad en een zwembad van Olympische afmetingen: de ambities van het nieuwe zwembad De Welle in Drachten zijn hoog. Nadat gemeente en provincie er geld voor hadden vrijgemaakt, is architect Hokan Nummelin ermee aan de slag gegaan.
-
Het ontwerp is uniek omdat het duurzame gebouw volledig is voorbereid op het veranderende klimaat. Zo kan het veel regenwater opvangen met een groen dak, is er volop ruimte voor insecten en ander leven in de omgeving en moet het gebouw zo groen zijn, dat het CO2 omzet in zuurstof.
"Het gebouw kan regenwater opnemen, vasthouden en langzaam in de grond afvoeren", vertelt de architect. "En bij hitte zorgen de groene daken ervoor dat het gebouw koel blijft. We willen goed omgaan met het milieu en klimaat."
Ook vanbinnen is het ecologische karakter goed zichtbaar. "We zorgen voor veel licht in het gebouw zodat we minder met kunstmatige verlichting hoeven te werken en dat bespaart energie. Ook is het hout sterk aanwezig, dat is een geste naar circulariteit."
© Hooper Architects
Naast een duurzame uitstraling moet het bad ook gewoon veel bezoekers trekken. De exploitatie van De Welle ligt in handen van het Sportbedrijf. Volgens directeur Evert-Jan Siderius moet het zwembad wanneer het klaar is tussen de 300.000 en 400.000 bezoekers per jaar kunnen trekken.
"In het oude zwembad kwamen in het jaar voor de coronacrisis zo'n 310.000 mensen, dus we denken dat dat een haalbaar cijfer is." Daarbij hoopt Siderius op de professionele zwemmers die komen voor het 50-meterbad, maar ook op de recreanten.
"We kregen weleens klachten dat in het oude bad recreatief gezien niet zoveel te beleven was. In het nieuwe bad hebben we daar dus extra aandacht aan gegeven." In het nieuwe ontwerp wordt het recreatieve bad een golfslagbad en komen er twee grote glijbanen in. Ook komt er nog een klein buitenbad en een 'speelweide'. Bovendien kunnen we de vloer bewegen van het doelgroepenbad en het wedstrijdbad. Daardoor kunnen we ook die voor recreatiezwemmen gebruiken", zegt Siderius.
Nije Drachtster swimbad moat soad minsken lûke 2
Er is in het voor veel commotie geweest over de aanleg van het nieuwe zwembad. Zo zit de gemeente Smallingerland financieel in slecht weer, maar toch is afgelopen jaar de keuze gemaakt om te investeren. "De Welle is voor ons erg belangrijk", zegt wethouder Felix van Beek. "Het oude bad was echt aan vervanging toe en ik ben dan ook blij dat de gemeenteraad lef heeft getoond om hier toch geld voor vrij te willen maken."
Woensdag werd het ontwerp van het zwembad gepresenteerd, maar daarmee is nog niet precies bekend wat er komt. Zo moeten ze nog bekijken welk materiaal er precies gebruikt wordt en hoe het komt met de infrastructuur rond het nieuwe zwembad.
Het duurt dan ook nog wel een tijdje voordat er voor het eerst in de nieuwe Welle gezwommen kan worden. Dat wordt op z'n vroegst in het voorjaar van 2024.
© Hooper Architects