Advocaten in Vidar-zaak zetten vraagtekens bij toestemming voor criminele burgerinfiltrant

De advocaten van twee verdachten in de drugszaak Vidar zetten vraagtekens bij de toestemming voor de inzet van een criminele burgerinfiltrant. Volgens hen blijkt uit de stukken niet dat de minister daar expliciet toestemming voor heeft gegeven. Dat zeiden de advocaten op een pro-formazitting van de drugszaak.
Auke Zeldenrust
"Wat een belangrijke voorwaarde is, is dat de minister toestemming geeft voor de inzet van een criminele burgerinfiltrant. Op basis van dat wat de minister in zijn briefje hier heeft laten weten kun je vraagtekens zetten of de minister hier daadwerkelijk toestemming geeft voor die inzet", zegt advocaat Erik Stoeten.
Er zijn deze week drie dagen uitgetrokken voor de pro-formazittingen van dertien verdachten. In totaal zijn er 22 verdachten in de zaak. Pas na de zomer wordt de zaak inhoudelijk behandeld.
Begin maart deed de politie invallen in onder anderen Westergeest, Zurich, Leeuwarden en Noardburgum en er werd een drugstransport van 86 kilo speed naar Finland onderschept. Om de bende op te rollen werd een burgerinfiltrant ingezet.
Verslaggever Auke Zeldenrust in gesprek met advocaat Erik Stoeten