Nog niet veel aanloop bij stembureau in Wergea: "Ik heb m'n boek maar meegenomen"

In Wergea opende maandagochtend om half acht het stembureau haar deuren. Net als in heel Nederland kan er ook in Wergea in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag alvast op maandag en dinsdag worden gestemd. Deze beide extra stemdagen zijn bedoeld voor mensen die kwetsbaar zijn. Zo wordt de drukte gespreid over meerdere dagen. In Wergea verwachten ze echter niet veel aanloop. "Ik heb m'n boek maar meegenomen."
Nog niet veel aanloop bij stembureau in Wergea
Rond half acht was het maandagochtend nog rustig op het stembureau. Toch waren de vrijwilligers al druk met de voorbereidingen. Eén van hen is Rolf Westerveld. Hij is sinds 2009 voorzitter op het stembureau in Wergea. "Net als ieder jaar is het mijn taak om te controleren dat de orde hier gehandhaafd blijft en te controleren of mensen zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Daarvoor moeten mensen soms even hun mondkapje afzetten."

Op leeftijd

Paule Schaap is voor het eerst vrijwilliger op het stembureau in Wergea. Ze werkt bij de provincie Fryslân en helpt omdat er dit jaar extra vrijwilligers nodig zijn. "Ik weet uit eigen ervaring dat de vrijwilligers op een stembureau meestal al aardig op leeftijd zijn, dus die zullen wellicht niet zo happig zijn om dit jaar te helpen. Vandaar dat ik me aanmeld om te helpen."
Verslaggever Arjen Bosselaar was al vroeg paraat in Wergea
© Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
De lunchpakketten liggen al klaar. De hele dag is het stembureau open. Maar zowel Westerveld als Schaap verwachten geen stormloop. "We verwachten weinig drukte, ik denk dat er niet meer dan honderd mensen komen vandaag", geeft de voorzitter aan. Volgens hem hebben veel ouderen via de post hun stem uitgebracht. "Los van het feit hoeveel mensen er komen, is het een goede zaak dat er nu al stembureaus open zijn op maandag en dinsdag. Er moet geen drempel zijn om te komen stemmen."

Het boek mee

Normaal komen er zo'n duizend mensen in Wergea om hun stem uit te brengen. Gedeeld door drie dagen zouden er maandag zo'n 300 mensen moeten komen. Maar dat aantal ligt hoogstwaarschijnlijk aan de hoge kant. Ook Paule verwacht maandag niet veel aanloop. "Ik heb maar een boek meegenomen. Wie weet krijg ik dat nog uit."
Uiteindelijk werd de eerste stem uitgebracht net na half negen. De eerste bezoeker had bovendien drie volmachten bij zich, waardoor de eerste vier stemmen een feit waren.
Ook om half negen was het nog rustig in Wergea