Wildcamera's houden weidevogelgebieden in de gaten: "Er loopt meer rond dan we denken"

De Friese Vogelwacht houdt op verschillende plekken de natuur in de gaten met wildcamera's. Door voor het weidevogelseizoen al roofdieren op te sporen, hebben vogels straks meer kans om jongen groot te brengen. Want, "er loopt meer rond dan we eigenlijk weten en denken", zo vertelt vogelwacht Jetze Genee.
Wildcamera's houden weidevogelgebied in de gaten
"Dat varieert van katten op de meest rare plekken tot dassen, vossen en steenmarters. We weten wel dat ze er zijn, maar zien ze eigenlijk nooit", vertelt Genee. Met de wildcamera's kunnen de roofdieren in het gebied in kaart worden gebracht.
Op de beelden die in de nacht van donderdag op vrijdag gemaakt zijn, ziet Genee verschillende dieren langskomen. "We zien een rat, een haas en een buizerd, denk ik. We vonden gisteren een dode gans, die hebben we als aas ervoor gelegd. Die gans ligt inmiddels twintig meter verderop, dus er is iets geweest dat hem opgehaald heeft."

Jagers en boeren inlichten

Er is niet veel te doen aan de dieren die vrijdag gezien werden. "Ratten zijn zoveel van dat die moeilijk aan te pakken zij,", vertelt Genee. "Buizerds vliegen langs maar hebben we hier in ieder geval niet als broedvogel zitten.
Verslaggever Jantine Weidenaar bij vogelwacht Jetze Genee
"Als er bijvoorbeeld een vos is, dat is een soort die we in weidevogelgebieden liever niet zien, kunnen we contact zoeken met jagers." Bovendien kunnen boeren ingelicht worden als ze nog iets kunnen doen om bijvoorbeeld ratten of marters uit het land te krijgen.

De bever van Makkum

Buiten het weidevogelseizoen kunnen ook andere dieren in de gaten worden gehouden. Zo is de bever die rond Makkum actief is met de wildcamera's in de gaten gehouden. "Die camera's hebben we toch en ik ben natuurman, dus ik zoek het ook op."
Verslaggever Jantine Weidenaar gaat het veld in