Tytsjerksteradiel trekt beurs: 14.000 euro voor sportverenigingen

Sportverenigingen in Tytsjerksteradiel die schade hebben door de coronamaatregelen, kunnen compensatie krijgen van de gemeente. Die heeft het geld gekregen van het Rijk. Clubs kunnen een vergoeding krijgen voor kosten die ze gemaakt hebben voor bijvoorbeeld de aankoop van desinfectiemiddel, spatschermen of extra schoonmaakbeurten.
Gemeente Tytsjerksteradiel © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Sportverenigingen tot honderd leden kunnen maximaal 250 euro krijgen, grotere clubs 500 euro. De gemeente heeft in totaal 14.000 euro beschikbaar. Het gaat om schade die ontstaan is tussen 15 maart 2020 en 31 december 2020. "Het is niet een heel groot bedrag, maar het is wel een steun in de rug voor de sportverenigingen", zo zegt wethouder Gelbrig Hoekstra.
Het geld is door het Rijk beschikbaar gesteld aan gemeenten om vrijwilligersorganisaties compensatie te geven. Tytsjerksteradiel heeft besloten om het geld beschikbaar te stellen voor sportverenigingen. "Sportverenigingen hebben een verbindende functie in onze mienskip. Ook nu zetten zij zich in om hun sportactiviteiten zo goed als het kan voort te zetten. Daarom verdienen zij alle steun en hebben wij dit besluit genomen", zo zegt Hoekstra.
De subsidie kan vanaf 15 april worden aangevraagd bij de gemeente. "Als alle aanvragen binnen zijn en we zouden het plafond overschrijden, dan worden alle aanvragen naar evenredigheid behandeld." Hoekstra kan nog niet zeggen hoe veel aanvragen ze verwacht. "Het gaat er nu eerst even om dat iedereen weet dat deze maatregel er is. We zullen zien of we uitkomen."
Wethouder Gelbrig Hoekstra van Tytsjerksteradiel