Provincie vraagt inbreng burgers in veiliger maken N354

De provincie houdt een enquête om erachter te komen wat mensen hun ervaring is met de N354. Er is de afgelopen jaren al veel gedaan om de provinciale weg tussen Leeuwarden en Sneek veiliger te maken, maar dat lijkt maar niet te lukken. Aan de hand van de antwoorden onderzoekt de provincie hoe de weg wel veiliger gemaakt kan worden.
© Google Street View
De N354 is een belangrijke verbinding binnen Fryslân. "We gaan onderzoeken hoe we die weg veiliger kunnen maken, hoe we de doorstroom van het verkeer aanzienlijk kunnen versnellen en of we beide doelen tegelijk kunnen realiseren'', zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.
Met behulp van de uitkomsten van de vragenlijst brengt de provincie in kaart hoe het verkeer op de huidige N354 in toekomst veilig én vlot kan blijven rijden. Omdat er ook andere wegen en routes zijn in het gebied tussen Sneek en Leeuwarden zijn die ook meegenomen in het onderzoek, net als de rol van fiets en openbaar vervoer.

"Het verkeer raast langs"

Vooral in Dearsum zorgt de weg voor gevaarlijke situaties. Er is de afgelopen jaren al heel veel gedaan om de N354 in het dorp veiliger te maken. Er zijn rotondes en ovondes gekomen, de maximumsnelheid in de bebouwde kom is aangepast van 80 naar 50 kilometer per uur, er zijn stoplichten gekomen voor overstekend verkeer, en het asfalt is rood gemaakt om de weg meer een 'dorpse' uitstraling te geven en weggebruikers alert te maken op hun snelheid.
Toch blijft de weg onveilig, vertelt Ant Wiersma van Dorpsbelang Dearsum. Zij zet zich al 25 jaar in om de weg veiliger te maken. "Het verkeer raast hier 's ochtends en 's avonds nog langs. Je mag hier 50, maar mensen rijden hier 80."
Dat is voor mensen die de weg op willen rijden levensgevaarlijk. "Er zijn ook geen strepen op de weg, dus als je de weg opgaat, lijkt het altijd alsof het verkeer op je afkomt, want auto's rijden midden op de weg." Grote ongelukken zijn er nog nooit gebeurd, "maar er zijn soms wel situaties dat het net goed ging."
Verslaggever Gerrit de Boer praat met Ant Wiersma
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Pieter Siksma van Dorpsbelang Dearsum heeft de enquête van de provincie intussen al ingevuld, maar hij is niet erg onder de indruk van de vragen. "Er staat niet in de enquête wat de plannen zijn. Maar ik hoop dat veel Dearsumers en mensen die aan de weg wonen hem invullen."

Niet veel verbeterd

De beste optie is volgens hem dat de weg afgesloten wordt van de parallelweg. "Dus dat wij niet meer uit het dorp vandaan op de weg kunnen komen, maar dat wij via de rotonde of ovonde moeten. Voor de buurt is dit namelijk heel gevaarlijk", legt Siksma uit. "Er is in het dorp al een stoplicht gekomen, maar dat levert eigenlijk niet op wat wij ervan verwacht hadden. Qua veiligheid is er niet veel verbeterd."
Er is eerder ook al gesproken over een compleet nieuwe weg, maar die is niet gerealiseerd. Hoe de provincie het veiligheidsprobleem op de N354 gaat aanpakken, zal Siksma en Wiersma benieuwen. "Dit is een hele moeilijke weg om veilig te krijgen. En als het wel lukt, ben ik benieuwd hoe dat wordt", besluit Siksma.
Pieter Siksma