Een woning leasen - Dijkstra Draisma en WoonFriesland gaan de uitdaging aan

Een woning leasen; het klinkt wellicht gek, maar Bouwgroep Dijkstra Draisma, stichting Wocozon en woningcorporatie WoonFriesland gaan de uitdaging aan. Met z'n drieën starten ze met een volledig nieuw woonconcept in de Leeuwarder wijk Techum. Hier bouwt Dijkstra Draisma tien energieneutrale woningen, die verhuurder WoonFriesland niet koopt maar least. "We hebben een totaalconcept bedacht, waarmee we wonen als een dienst aanbieden", vertelt Wietse de Vries van Dijkstra Draisma.
© ANP Foto
Een auto, een wasmachine of een mobiele telefoon; tegenwoordig kun je alles leasen. Maar tot nog toe was het niet mogelijk om ook een woning te leasen. Wietse de Vries van Dijkstra Draisma legt uit hoe het in z'n werk gaat. "We hebben samen met een totaalconcept bedacht, waarmee we het wonen als een complete dienst aanbieden."
Naast de woning kunnen huurders ook gebruik maken van nog veel meer diensten. De meest opvallende is wel dat ze een elektrische auto of fiets kunnen leasen. De Vries: "We vinden het heel belangrijk om mensen die voor een sociale huurwoning in aanmerking komen, te helpen bij het verbeteren van hun mobiliteit. Daarmee geven we woningcorporaties bovendien de mogelijkheid om ook verder uit het centrum sociale huurwoningen te bouwen."

Voor 10 jaar

Met het nieuwe woonconcept wil de bouwgroep twee belangrijke thema's aansnijden. "Allereerst werken we met dit concept aan de circulaire economie, waarbij we grondstoffen in eigendom houden. Anderzijds is dit een oplossing voor het grote woningtekort." WoonFriesland least de woningen in eerste instantie voor tien jaar. "Hoe het na die tien jaar loopt, dat moet de tijd uitwijzen", vertelt De Vries. "Het kan ook zijn dat we de afspraak voortzetten. Dat zou het allermooiste zijn."
Wietse de Vries van bouwgroep Dijkstra Draisma
Annemarieke Voortman van WoonFriesland is blij m et het nieuwe woonconcept. "Het voordeel van leasen is dat we als woningcorporatie onze financiële middelen vrijhouden om te investeren in het verbeteren en verduurzamen van onze eigen woningen. Een tweede reden is dat het goed bij past bij onze sociale missie. Huurders hebben vaak een smallere portemonnee. Op deze manier kunnen zij ook over moderne vervoersmiddelen beschikken, zodat ze uitstekend mobiel zijn."

Flink opschalen

Voor bouwgroep Dijkstra Draisma is het belangrijk om werkgelegenheid te creëren. De Vries: "Wij hebben geïnvesteerd in productielocatie, want het creëren van productiecapaciteit en werk is voor ons erg belangrijk. We willen op deze manier bijdragen aan maatschappelijke thema's. Dit is pilotproject, met al onze partners hebben we er voor gezorgd dat we dit concept eenvoudig kunnen opschalen. Dat is ook zeker de bedoeling."

Huurdersprijzen

Over wat het allemaal moet kosten, durft Voortman nog geen uitspraken te doen. "Ik weet de exacte prijzen niet, maar het blijft uiteraard binnen de grenzen die er gelden voor sociale huurwoningen."
Annemarieke Voortman van WoonFriesland