Omrop TIP: Fryslân DOK over winterganzen

Als ganzen in V-vorm over het land vliegen, pleegt men te zeggen: 'Winterweer op komst'. Winters met sneeuw en ijs zijn zeldzaam vandaag de dag, maar ganzen zijn er des te meer. Fryslân DOK gaat over de vraag wat er met die ganzen moet gebeuren. Te zien op 6 maart bij NPO2 en op 7 maart bij Omrop Fryslân.
Het aantal overwinterende ganzen in Nederland is in de afgelopen vijftig jaar toegenomen van honderden toen, tot miljoenen exemplaren nu. Als het grasland in het Friese 'gedooggebied' door ganzen opgegeten wordt, betaalt de provincie Fryslân de schade aan de boeren. Maar het schadebedrag wordt hoger, omdat de vraatschade aan het land ook steeds groter wordt. Dus heeft de provincie in 2017 bepaald dat veel ganzen geschoten mogen worden.
Guozzen op de Russyske toendra © Omrop Fryslân
Klimaatverandering
Maar wat betekenen deze maatregelen op lange termijn? Door klimaatverandering zouden er nog veel meer ganzen naar Nederland kunnen komen. Hoe gaan we daarmee om? Filmmaker Albert Jensma vraagt het aan boeren, wetenschappers, ganzenvangers, jagers en slagers.
Harm en Alle van der Wal met hun ganzen © Omrop Fryslân
Fryslân DOK 'Winterweer op komst':
(Deze documentaire is eerder uitgezonden in januari 2020.)