De 'Cannastembus' rijdt door Fryslân: van Leeuwarden naar Appelscha

Het is een opmerkelijk gezicht in Leeuwarden, de Cannastembus rijdt door Fryslân. Diverse partijen willen met een campagne aandacht vragen voor het cannabisbeleid in ons land, in de aanloop naar de verkiezingen.
De 'Cannastembus' in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Onno Falkena
Voorzitter Derrick Bergman van Stichting Verbond voor Ophefffing van het Cannabisverbod (VOC) rijdt met de bus door het hele land. Het gebod: 'Geef de plant jouw stem.' Volgens de achterban is het drugsbeleid in het land scheef.
Mensen zouden daar rekening mee moeten houden met de verkiezingen, vindt Bergman. "We zijn begonnen op het plein bij de Tweede Kamer in Den Haag, we hebben daar veel Kamerleden in de bus gekregen. Alleen de christelijke partijen en de VVD niet, maar ik sluit niet uit dat het nog gaat lukken. Uiteindelijk komen we daar ook weer terug. De bus is coronaproof en rookvrij. We roken alleen af en toe buiten de bus."
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
In Fryslân gaat de bus onder meer langs Suver Nuver, de producent van wietolie. Maar Bergman gaat ook langs de bekende wietkweker Doede de Jong in Appelscha. "Tot mijn geluk is Doede een goede vriend van mij geworden. Na het wegvallen van Joep Oomen bij VOC heeft hij de taak overgenomen om de vergaderingen te leiden. Hij doet dat meesterlijk."

Leeuwarden doet het goed

Volgens Bergman doet Leeuwarden het goed met 12 coffeeshops als kleine provinciestad: "Het mooie is dat coffeeshops niet de vijand zijn van de overheid, maar de bondgenoot van de overheid. Want de coffeeshop zorgt ervoor dat mensen niet op straat roken, dat er een leeftijdsgrens wordt gehanteerd, dat er toezicht is en mensen kunnen leren hoe ze met cannabis om kunnen gaan. Dus met veel coffeeshops zit je goed. Bovendien kun je dan kiezen waar je heen wilt gaan."

Cannabis-energielabel

De meest cannabisvriendelijke politieke partijen zijn Bij1 en de Piratenpartij, geeft de Cannastembus aan. "We hebben een soort energielabel samengesteld waar je op kunt kijken wie het meest cannabisvriendelijk is. Bij1 en de Piratenpartij scoren het hoogst. Daaronder volgen partijen als GroenLinks en D66."
Verslaggever Onno Falkena gaat met de Cannastembus mee
© Omrop Fryslân, Onno Falkena