Honderd procent score voor De Laat en Knegt op eerste WK-dag

Itzhak de Laat en Sjinkie Knegt hebben vrijdag op de eerste dag van het wereldkampioenschap shorttrack in Dordrecht gedaan wat ze moesten doen. Op alle drie afstanden haalden de Friese shorttrackers de volgende ronde. Dat geldt ook voor de derde Nederlander, Dylan Hoogerwerf. Dat lukte ook de Nederlandse vrouwen, onder wie Suzanne Schulting, waardoor iedereen zaterdag en zondag terug mag komen.

500 meter

De Laat had de moeilijkste startpositie, namelijk de buitenste. Maar hij trok op de kortste afstand meteen het initiatief naar zich toe en eindigde ruim als eerste. Knegt gaf vooraf aan dat hij de minste verwachtingen had van de 500 meter, omdat zijn start nog niet geweldig is. Toch wint hij ook zijn voorronde, waardoor beide Friese doorgaan naar de kwartfinale van zaterdag. Daarin komt ook Hoogerwerf in actie.

1.000 meter

In zijn voorronde komt Knegt onder andere Sandor Liu tegen, een van de Hongaarse favorieten. Beide mannen redden het eenvoudig op en plaatsen zich voor de kwartfinales van zondag. De Laat heeft op papier niet een al te moeilijke opgage op de 1.000 meter en dat laat hij ook zien. De Leeuwarder wint zijn heat met overmacht en is er in de kwartfinale ook bij. Hetzelfde geldt voor Hoogerwerf, die als derde in zijn heat eindigde maar toegevoegd wordt als een van de twee snelste nummers drie.
Het wereldkampioenschap shorttrack begint vrijdag in Dordrecht. Op de eerste dag zijn de kwalificaties voor de drie afstanden. Zaterdag zijn de finales van de 500 en de 1.500 meter en de halve finales van de relay. Zondag is de slotdag en dan vinden de 1.000 meter, superfinale en de finales van de relay plaats. Omrop Fryslân is er het hele weekend bij en doet op diverse podia verslag van het WK shorttrack.

1.500 meter

Beide Friese schaatsers treffen elkaar in dezelfde kwartfinale op de 1.500 meter. De Rus Konstantin Ivliev en de Let Reinis Berzins maken het De Laat en Knegt lastig, maar uiteindelijk lukt het de Friezen. De Laat finist als eerste en Knegt wordt tweede. De derde Nederlander Hoogerwerf plaatst zich ook voor de halve finale.