Na 125 jaar is VVV Leeuwarden weg: zorgen bij medewerkers over toekomst

Medewerkers van VVV Leeuwarden maken zich grote zorgen over de toekomst. Zij vinden het vreemd en niet netjes dat de gemeente Leeuwarden niets meer heeft laten weten sinds medegedeeld is dat de VVV eind deze maand definitief moet stoppen. Dat was al weer drie maanden geleden. Volgens de gemeente is het niet langer verantwoord om het toeristisch informatiepunt open te houden omdat de VVV grote financiële zorgen heeft: een verlies van 60.000 euro per jaar.
Kijk naar de reportage
Bovendien zou er veel minder werk voor de vier medewerkers en twintig vrijwilligers zijn nu steeds meer taken overgenomen zijn door de provincie en gemeente zelf. Ook zouden er veel minder toeristen in de VVV-vestiging onder de Achmeatoren komen omdat steeds meer informatie over de Friese hoofdstad op internet te vinden is.

Alternatieve plannen

De medewerkers van de VVV beseffen zelf ook wel dat er wat moet veranderen. De huur van de huidige vestiting is te duur in vergelijking met de omzet. Daarom zijn ze zelf ook met alternatieve plannen gekomen. "Er zijn best ondernemers, zoals Boekhandel Van der Velde, die in hun pand een plek willen reserveren voor een toeristisch info-punt", zegt Tineke Louwenaar. "Ook zou een combinatie mogelijk zijn met het verkooppunt van kaarten voor de Leeuwarder praamvaarten in de Kleine Kerkstraat".
VVV Leeuwarden in betere tijden © Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Het steekt de medewerkers dat ze geen reactie van de gemeente kregen op hun suggesties. "Zo zou er bijvoorbeeld ook gezocht worden naar een andere betrekking voor de personeelsleden. Maar ook daar hebben we niets meer op gehoord". Sowieso vinden de medewerkers het een vreemde zaak dat de gemeente niet meer in de VVV wil investeren.
Voorzitter Klaas Arie Beks van de Leeuwarder VVV onderstreept die gedachte. "Het blijft vreemd dat andere VVV-kantoren in Fryslân heel succesvol opereren juist omdat ze financiële steun van de gemeente en regionale ondernemers krijgen en hier in Leeuwarden, de hoofdstad van Fryslân, beide partijen niet thuisgeven."
De Achmeatoren © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Het besluit van het college zorgde niet alleen voor onbegrip bij de Leeuwarder gemeenteraad, maar ook voor protest bij veel ondernemers. Herman Schreuder van hotel-restaurant Post-Plaza in Leeuwarden begrijpt niet dat de VVV moet verdwijnen en noemt het besluit een 'teken van onvermogen voor de gastvrij van de stad'.

Gemeente: "Heb geduld"

Volgens gemeentelijk woordvoerder Tjalling Landman moeten het personeel en de vrijwilligers geduld hebben. "Er wordt gewerkt aan een nieuw concept, maar we weten nog niet wanneer dit gepresenteerd wordt. We hebben immers nog de tijd. De stekker wordt er 'pas' eins maart uitgetrokken. Als de medewerkers zich zorgen maken, kan altijd nog een 'open sollicitatie' worden geschreven."
De VVV in Leeuwarden bestaat al sinds 1893 en had ooit een succesvolle en drukbezochte vestiging in het oostelijke deel van het stationsgebouw. Na een tussenstop op de Prins Hendrikstraat, kreeg het toeristisch informatiepunt een plek onder de Achmeatoren aan de Sophialaan.