Zon schijnt in hoofd De Laat voor WK shorttrack, Knegt beter dan op EK

Waar bij de vrouwen Suzanne Schulting de topfavoriete is op het wereldkampioenschap shorttrack, is het bij de mannen de vraag wat we van de Friezen kunnen verwachten. Itzhak de Laat pakte in januari brons op het Europees kampioenschap en zou op dit WK ook zomaar een medaille kunnen pakken, terwijl Sjinkie Knegt zijn hoop heeft gevestigd op de 1.000 en de 1.500 meter.
Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat over het WK
"De zon schijnt buiten, het is heerlijk weer en de zon schijnt ook in mijn hoofd. Ik heb er zin in. Laat maar komen dit weekend", zegt De Laat aan de vooravond van het wereldkampioenschap. De Leeuwarder shorttracker heeft er zin in en is klaar voor zijn tweede individuele WK. "Ik wil niet proberen voor brons te strijden, maar ik wil echt voor dat eregoud strijden. Dan moet je actiever rijden en zo gaan rijden van: die plak is van mij en ik kom hem halen. Ik leg mezelf wel de druk op dat ik medailles wil halen."
Het zijn lessen die De Laat geleerd heeft van het Europees kampioenschap in januari. Daar haalde hij brons op de 500 meter en de 1.500 meter en in het eindklassement. Hij hoopt nog beter te zijn op het WK dan op het EK. "Ik hoop het wel. Ik voel echt dat ik in heel goeie vorm ben. Zeker omdat ik het vertrouwen en het gevoel van het EK kan meenemen. Ik hoop ik wel dat ik er een stapje bovenop kan doen en nog iets beter kan zijn. Alle ingrediënten zijn er voor mij, ik moet het alleen nog even doen."
Itzhak de Laat en Sjinkie Knegt op het EK in januari © Orange Pictures
Ook Knegt hoopt dit weekeinde beter te zijn dan hij half januari was. Hij haalde op het EK een bronzen medaille op de 1.500 meter. "Daar ben ik eigenlijk wel zeker van, dat ik beter ben. Wedstrijdtechnisch gezien gaat het een beetje beter. Het was niet heel slecht op het EK, maar de scherpte moest gewoon beter. En ik denk dat ik daar wel een stapje in gemaakt heb. Ik heb goed getraind en ben ervan overtuigd dat ik een klein stapje gemaakt hebt, conditioneel en op het gebied van snelheid."
De vraag is waar dat in kan resulteren. Knegt kijkt met name naar de langere afstanden. "Mijn grootste kansen liggen op de 1.000 meter en de 1.500 meter. De 500 meter was op het EK niet van heel hoge kwaliteit. Ik heb daar wel een goede stap in gemaakt, maar of het genoeg is, weet ik niet."
Het wordt voor de Bantegaster zijn eerste WK sinds 2018, toen hij in het Canadese Montreal brons haalde op de 1.000 meter. Op die afstand en dus de 1.500 meter gaat hij voor het podium. "Ik wil eerst drie afstanden afwerken en daarna wil ik kijken wat het nog waard is voor het allroundtoernooi."
Het wereldkampioenschap shorttrack begint vrijdag in Dordrecht. Op de eerste dag zijn de kwalificaties voor de drie afstanden. Zaterdag zijn de finales van de 500 en 1.500 meter en de halve finales van de relay. Zondag is de slotdag en dan vinden de 1.000 meter, superfinale en de finales van de relay plaats. Omrop Fryslân is er het hele weekeinde bij en doet op verschillende podia verslag van het WK shorttrack.
Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat over de relay
Naast de individuele nummers is er natuurlijk ook nog de relay. Daar zullen De Laat en Knegt een derde Fries welkom heten: Daan Breeuwsma zit weer in de selectie, nadat bondscoach Jeroen Otter hem voor het EK nog thuisliet. Volgens Knegt is het belangrijk dat Breeuwsma er weer bij is. "Ik ben hartstikke blij voor hem dat die jongen er weer bij is. Ik denk dat we met ons team een grote kanshebber zijn voor de titel. Dat is elk jaar zo, maar nu zeker."
Op het Europees kampioenschap wilde Otter experimenten met wat jongere schaatsers en dat pakte goed uit: Nederland werd namelijk Europees kampioen. Daardoor is Nederland nu ook de grote favoriet voor de wereldtitel, vindt De Laat. "Ik verwacht dat we nog beter zijn dan op het EK, terwijl dat bijna niet kan omdat we toen al wonnen. Ik denk dat wij een van de topfavorieten zijn." De Laat is ook blij dat Breeuwsma weer bij de ploeg zit. "Ik vind het wel echt een plus dat Daan er weer is. Ik denk dat hij met zijn ervaring en goede laatste rondes het verschil kan maken voor ons."