Nieuwkomer in Staten stapt over van Forum voor Democratie naar Code Oranje

De Leeuwarder Samuel van Swol, die eind maart als Statenlid geïnstalleerd wordt, sluit zich aan bij de partij Code Oranje van de Haagse oud-wethouder Richard de Mos. Van Swol stond eerder op de lijst van Forum voor Democratie en volgt in de Staten Johann Stellema op, die recent opstapte bij Forum.
Richard de Mos © Code Oranje
De Leeuwarder stond bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2019 op de vijfde plek op de lijst van FvD stond. De partij haalde zes zetels, maar Grite Wymenga-Kooistra en de nu opgestapte Stellema kregen meer voorkeursstemmen.
Nu komt de zetel dus opnieuw vrij. Maar Van Swol is al tijden niet meer betrokken bij Forum, zeg hij. "Ik heb al een hele tijd geleden mijn lidmaatschap opgezegd omdat ik niets moet hebben van antisemitisme en racisme."
Toch neemt hij de zetel in. "In ons staatsrecht is een zetel van een persoon, niet een partij. Als je dus een zetel krijgt, zoals ik, kan je zelf kiezen bij welke partij je je aansluit", legt Van Swol uit.

Ombudspolitiek

Hij doet dat dus bij Code Oranje. Hij wil zich vooral inzetten voor de zogenoemde Ombudspolitiek, het plan van De Mos om de invloed van burgers op de politiek te vergroten. "Dichtbij de mensen staan en van onderop mensen mee laten beslissen met burgerbegrotingen en referenda. Daar wil ik me komende tijd hard voor maken."
Van Swol is landelijk het vierde Statenlid dat zich aansluit bij de partij van De Mos.
Samuel van Swol