Schulting hoopt op vijf keer WK-goud, maar: "De grootste tegenstander ben ik zelf"

Bijna alle shorttrackwedstrijden die Suzanne Schulting dit seizoen heeft geschaatst, won ze met overmacht. Of het nu een Nederlands kampioenschap of een Europees kampioenschap was, Schulting stond op de hoogste trede. Dit weekeinde hoopt ze nog één keer dit seizoen alles uit de kast te halen op het wereldkampioenschap dat in Dordrecht plaatsvindt.
Suzanne Schulting over WK
In het Bulgaarse Sofia werd Schulting twee jaar geleden voor het eerst wereldkampioen in het klassement. Daarnaast pakte ze toen goud op de 1.000 meter. Ze heeft dus nog geen wereldtitels gehaald op de 500 en 1.500 meter, maar het is niet zo dat die dit weekeinde extra prioritiet hebben voor Schulting. "Mijn doel is om op alle drie de afstanden wereldkampioen te worden, maar als dat niet lukt blijft het hoofddoel wereldkampioen allround worden", zegt de shorttrackster uit Tijnje.
De concurrent zullen grotendeels hetzelfde zijn als op het EK, half januari. Toen won ze alle afstanden en het klassement. En Arianna Fontana komt er bij. De Italiaanse is ook iemand waar Schulting rekening mee houdt, want": "Die is altijd goed op de momenten dat het moet." Maar eigenlijk is er maar één iemand die Schulting van de titels kan houden. "De grootste tegenstander ben ik zelf. Mezelf rustig houden, dat is het allerbelangrijkste. Ik moet dit weekend de focus houden."
Eerder dit jaar was Suzanne Schulting op he EK oppermachtig © Orange Pictures
Ze moet dus goed opletten en tot nu toe lukt dat heel aardig, vertelt Schulting vanuit de 'shorttrackbubbel' in Dordrecht. "Het gaat me hartstikke goed af. Het schaatsen gaat hartstikke goed en als de tijden goed zijn, dan maakt dat me rustig. Ik haal heel veel vertrouwen uit mezelf."
Het enige minpunt is nog dat er veel grote shorttrackkers niet zijn. Kim Boutin, Elise Christie en Choi Min-jeong zijn er niet bij vanwege het coronavirus. Het betekent minder tegenstand voor Schulting, maar toch baalt ze er wel van. "Ik vind het heel jammer dat ze er niet zijn, dat is heel jammer voor het toernooi. En vooral een jaar voor de Olympische Spelen wil je zoveel mogelijk ritten tegen ze rijden, dus dat is heel zuur. Maar het is nog steeds een WK, dat is nog steeds een titel en die wil ik nog steeds pakken."
Het wereldkampioenschap shorttrack begint vrijdag in Dordrecht. Op de eerste dag zijn de kwalificaties voor de drie afstanden. Zaterdag zijn de finales van de 500 en 1.500 meter en de halve finales van de relay. Zondag is de slotdag en dan vinden de 1.000 meter, superfinale en de finales van de relay plaats. Omrop Fryslân is er het hele weekeinde bij en doet op verschillende podia verslag van het WK shorttrack.
Suzanne Schulting oer de sfear en har freon Bas
Trochdat Schulting yn de bubbel sit en der gjin publyk wolkom is by it WK, sille har âlden en suskes der net by wêze. Mar, dochs kin se in mooglike wrâldtitel mei ien fiere dy't se leaf hat. Har freon Bas Middelkoop wurket nammentlik by TIG Sports, dat ien fan de organisatoren is fan it toernoai. "Hij zit ook in de bubbel, dus dat is top. We kunnen gewoon naar elkaar toe. Het is een fijn gegeven dat hij de wedstrijden kan zien en dichtbij is. Daar ben ik wel heel erg blij mee. Dat is ook wel speciaal als je in Nederland rijdt. We werken eigenlijk samen naar een wedstrijd toe. Hij op zijn manier en ik op mijn manier. Dat maakt het wel heel bijzonder."
Der is yn Dordrecht in soarte fan shorttrackarena kreëarre troch Middelkoop en syn kollega's, dy't ek by Schulting foar in WK-gefoel soarget. "Het is heel erg mooi aangekleed. Het ziet er echt gaaf uit. Omdat het nieuw is en anders dan anders, heb ik wel een WK-gevoel." En dus binne de kompliminten fan Schulting al trochjûn oan 'har' Bas. "Al meerdere malen, hij heeft het goed gedaan hoor", glimket Schulting.
Suzanne Schulting oer relay
Mocht Schulting de trije ôfstannen winne én dêrmei it allroundklassemint, hat se fjouwer gouden plakken binnen. Dan is der noch ien te fertsjinjen: de relay. De Nederlânske ploech bestiet neist Schulting út Friezinne Rianne de Vries en Yara van Kerkhof, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer. Neffens Schulting binne de Nederlânske froulju it hast oan harsels ferplichte om wrâldkampioen te wurden. "Ik denk dat we op dit moment het snelste team van de wereld hebben. Ik zie geen reden waarom we geen wereldkampioen kunnen rijden. Tactisch moet het wel gaan kloppen en er moeten geen fouten worden gemaakt. Als ik puur kijk naar de snelheid die we in het team hebben, vind ik wel dat het tijd wordt dat we eindelijk een keer wereldkampioen worden."
It soe in bysûndere medalje wurde: de Nederlânske froulju waarden noch noait earder wrâldkampioen op de relay.