FrieslandCampina maakt driekwart minder winst dan een jaar geleden

De winst van zuivelconcern FrieslandCampina is het afgelopen jaar fors gedaald door de coronacrisis. Ook kampte het bedrijf met hoge reorganisatiekosten. Vanwege de pandemie besloot FrieslandCampina eerder al om 1000 banen te schrappen.
FrieslandCampina maakt driekwart minder winst dan een jaar geleden
It bedriuw hiel 79 miljoen euro over, dat is bijna 72 procent minder dan een jaar geleden. Volgens topman Hein Schumacher leidt dat ertoe dat het bedrijf niet zoals gebruikelijk nog een nabetaling kan doen aan aangesloten melkveehouders. Ook worden er geen ledenobligaties uitgegeven. "Een enorme domper voor onze leden", zegt Schumacher.
De jaarlijkse nabetaling wordt wel gezien als een extra steuntje in de rug voor de boeren. Vorig jaar kregen melkveehouders 1,38 euro voor elke 100 kilo melk die ze geleverd hadden. Voor de gemiddelde boer betekende dat een stukje extra inkomen van zo'n 10.000 euro.
FrieslandCampina © Omrop Fryslân, Joris Kalma
FrieslandCampina hield de omzet met meer dan 11 miljard euro wel aardig op peil, mede door flink toegenomen onlineverkopen. Maar daar stond het wegvallen van lucratieve leveringen aan horeca en cateraars tegenover. Direct na het uitbreken van de pandemie gingen de melk- en zuivelprijzen bovendien hard omlaag. Ook had het bedrijf last van een sluiting van de grens tussen China en Hongkong.

1.000 banen weg

De onderneming kondigde in november al aan zo'n duizend banen te schrappen. Dat betrof besparingsmaatregelen die anders de komende jaren hadden plaatsgevonden, maar vanwege de crisis heeft het bedrijf ze eerder in gang gezet. Vooral in Nederland, België en Duitsland gaan arbeidsplaatsen verloren.