Tot nu toe zo'n 38-duizend Friezen gevaccineerd door GGD Fryslân

Ruim zes weken na het openen van de eerste vaccinatielocatie bij het WTC Expo in Leeuwarden gaat vanaf maandag een tweede locatie open in Drachten en een week later een derde locatie in Sneek. Op dit moment zet GGD Fryslân 1090 prikken per dag. Dat betekent dat er al zo'n 38-duizend Friezen zijn gevaccineerd door de GGD.
Oant no ta sa'n 38.000 Friezen faksinearre troch GGD Fryslân
De eerste prik in Drachten was voor mevrouw Van Loo. "Ik voel er niets van", was haar reactie. Nils van Mourik van GGD Fryslân zag hoe het maandagochtend al vroeg druk was op de nieuwe priklocatie. "Mensen weten deze locatie goed te vinden. Daar hebben we ook onsbest voor gedaan, door in Drachten diverse borden op te hangen om mensen de weg te wijzen."

Niet sneller, wel rustiger

Het openen van de nieuwe vaccinatielocatie in Drachten betekent niet dat er nu meer mensen gevaccineerd kunnen worden. Het betekent wel dat het rustiger gaat worden bij het WTC Expo. Dit komt omdat GGD Fryslân maximaal 1090 vaccins per dag krijgt. Van Mourik: "We willen graag meer vaccins, zodat we ook meer mensen kunnen vaccineren. Op dit moment kunnen we in Drachten 235 mensen per dag vaccineren. Dat kunnen er 900 of zelfs 1000 worden, maar zo veel vaccins zijn er nog niet beschikbaar. We moeten in totaal 1090 vaccins delen in heel Fryslân."
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Lang wachten

Dit aantal van 1090 vaccins is al meer dan twee keer zo hoog als in januari, toen we in Fryslân slechts 425 vaccins per dag kregen. Dat kwam destijds omdat er in de Randstad meer gevaccineerd werd. Inmiddels is het aantal vaccins in alle provincies gelijk getrokken. Fryslân moet nog wel langer wachten op de vaccins die bedoeld zijn voor de GGZ. Hier is eerst het zuiden aan de beurt, en als laatste het noorden.

80-plussers aan de beurt

Op dit moment vaccineert de GGD 80-plussers. Ook de uitnodigingen voor 75-plussers gaan deze week de deur uit. Van Mourik is zeer te spreken over hoe het allemaal verloopt. "We liggen zelfs nog een beetje voor op schema. Dat heeft te maken met het feit dat we een paar weken geleden meer vaccins kregen dan gepland. Dat kwam omdat het kabinet de voorraad anders had berekend. Maar het kan ons niet snel genoeg gaan. Daaromopenen we volgende week ook een vaccinatielocatie in Sneek en zijn we bezig met priklocaties in Heerenveen, Dokkum, Koudum en Franeker. Op acht plekken in Fryslân willen we een priklocatie openen."
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Nils van Mourik van de GGD
Burgemeester Jan Rijpstra is trots op de vaccinatielocatie in het Fries Congrescentrum in Drachten. "Ik ben zeer trots op alle mensen die zich hier mee bezig hebben gehouden, ik ben zeer onder de indruk wat hier in relatief korte tijd tot stand is gebracht. Deze vaccinatielocatie draagt bij aan een stukje veiligheid voor iedereen. Dit is allemaal geregeld in goede samenspraak met omwonenden. We hebben mensen die hier wonen actief geïnformeerd over de toeloop de hele dag door van mensen die hier naartoe komen. Dat zijn er nu 235 mensen per dag, maar wanneer er meer vaccins beschikbaar komen, komen er ook meer mensen hier naartoe."

Toplocatie

Rijpstra is vooral zeer te spreken over de plek waarvoor is gekozen. "Voor Drachten zelf is het niet zo belangrijk, het is belangrijk voor de mensen. We hebben hier de perfecte locatie in het Fries Congrescentrum, we zijn hebben voldoende parkeergelegenheid en een uitstekende routing. Deze locatie is echt top."
Burgemeester Jan Rijpstra

Over de cijfers

Het aantal Friezen dat in totaal op dit moment al gevaccineerd is, ligt in werkelijkheid hoger. Dit komt omdat GGD Fryslân niet iedereen zelf vaccineert. Er komen in ieder geval nog zo'n 1200 medewerkers van ziekenhuizen bij en 460 huisartsen. Deze zorgmedewerkers zijn ergens anders in het land gevaccineerd. Ook worden op dit moment ouderen en gehandicapten in zorginstellingen gevaccineerd, maar daar zijn nog geen cijfers van bekend.