Rijscholen blij, maar wachtlijsten lang en doorstroming ontbreekt

Rijinstructeurs in Fryslân zijn maar wat blij dat ze volgende week weer de weg op mogen. Ruim twee maanden moest de lesauto in de garage blijven, maar nu kunnen rijscholen weer los. Er moet wel flink wat worden ingehaald. Want er is een lange wachtlijst ontstaan. "Ook in de lockdown-periode kregen we nieuwe aanvragen, maar die zullen toch even moeten wachten," zegt rijinstructeur Jannie Elzinga uit Noardburgum.
Rydskoallen bliid, mar wachtlisten lang en trochsteaming is der net
Elzinga vindt het wel fantastisch dat het lesrijden met de versoepelingen van het demissionaire kabinet weer is toegestaan. "We hebben ruim twee maanden stilgestaan, dus het wordt tijd dat we weer losgaan. De eerste aanvragen kwamen dinsdagmiddag via de app al weer binnen. Ze willen graag weer rijden."

Geen doorstroming

Maar wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De wachtlijst is lang. Elzinga: "Doorstroming is er niet, want de jongeren die eerder al zouden afrijden zijn het eerst aan de beurt. We moeten zien hoe snel we de eerste examens kunnen inplannen en hoe snel de jongeren kunnen afrijden. Maar de examens voor de nieuwe leerlingen kunnen pas rond halverwege juni worden aangevraagd. Dus dat duurt nog wel even."
Het lukte Elzinga om het hoofd boven water te houden. "Persoonlijk viel de klap mee, maar ik denk dat er veel rijscholen zijn waar het water tot de lippen staat." Daarom is het van belang dat er weer mag worden gereden. "Het blijft zo dat we mondkapjes moeten dragen en dat we de auto na een rit weer schoon moeten maken. Maar we zijn al lang blij."
Verslaggever Demi Hoekstra met rijinstructeur Jannie Elzinga uit Noardburgum