Harlinger en Tzummarumer aangehouden in grootste heroïnevangst ooit in Nederland

Een 38-jarige Harlinger en een 37-jarige Tzummarumer zijn opgepakt in verband met grootschalige heroïnesmokkel. Opsporingsdiensten onderschepten in de haven van Rotterdam ruim 1.500 kilo heroïne. In Nederland gaat het volgens het Openbaar Ministerie om de grootste onderschepping van heroïne ooit. Het tweetal blijft de komende drie maanden vastzitten. Naast de twee Friezen zijn er nog drie verdachten aangehouden.
© Iepenbier Ministearje
De partij drugs heeft volgens het Openbaar Ministerie een straatwaarde van zo'n 45 miljoen euro. De verdovende middelen zaten in een container met Himalayazout uit Pakistan. De vondst werd dinsdag bekendgemaakt, maar het OM wil in het belang van het onderzoek niets kwijt over wanneer de heroïne onderschept is.

Samenwerking met Verenigd Koninkrijk

De autoriteiten in Nederland hebben tijdens het onderzoek intensief samengewerkt met collega's uit het Verenigd Koninkrijk, zegt het OM. Op basis van Britse informatie kwamen verschillende verdachten in beeld. Dit resulteerde in een inval op 9 februari op een adres in het Brabantse Etten-Leur en de arrestatie van de vijf verdachten.
De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam bepaalde dinsdag dat drie van hen de komende maanden vast blijven zitten. Naast de 38-jarige Harlinger en de 37-jarige Tzummarumer gaat het om een man uit Nieuw-Vennep (33). Twee mannen uit Sint Willebrord (60 en 62 jaar oud) zijn op vrije voeten, maar blijven verdachten, zegt het OM. De partij drugs is intussen vernietigd.

Uitzonderlijk grote vangst

Grote partijen heroïne zijn uitzonderlijk. Vorig jaar werd in de Rotterdamse haven in totaal 54 kilo onderschept. In de haven worden vooral containers met cocaïne onderschept. In 2020 ging dat om in totaal 40 ton.