Noodkreet 'vergeten' badmeesters: 'Zwemles in de gymzaal is 'zorgelijk'

De zwemveiligheid van Nederland staat op het spel. Dat zeggen twee badmeesters die in Fryslân zwemles geven. Ze willen met een opblaasbeest de Hofvijver inspringen, om het probleem onder de aandacht te brengen. "Straks wordt het weer mooi weer, en dan hebben de kinderen meer dan drie maanden niet gezwommen. Daar maken we ons zorgen over."
It Amelân © ANP
Het doel is aandacht vragen voor het zwemonderwijs in Nederland, want volgens badmeester Bauke Beert Keizer lopen veel kinderen gevaar omdat er door de coronamaatregelen niet genoeg zwemlessen worden gegeven. Keizer is badmeester in Sint Nicolaasga bij 'MijnZwemschool Sin Nyk' en springt samen met nog een badmeester in het water. "Ik ga naar Den Haag met Fons Groenewegen, collega-badmeester uit Drenthe die onder andere in Beetsterzwaag, Drachten en Leeuwarden werkt. Wij gaan samen, zodat wij het netjes houden."

Ludieke, kleine actie

Om de actie ludiek en coronaproof te houden, doen zij het dus samen. Met een te grote groep zou het misschien niet goed overkomen, zo denkt Keizer. "Wij verwachten dat eigenlijk niet mag en wij denken ook niet dat wij er een halfuur in liggen. Maar dat is prima, want het water is ook maar vijf graden. Wij gaan de plomp in met een opblaasbare unicorn. Wij hebben een eigen tekst bedacht op Laat me van Ramses Shaffy om te zingen. Als het zo ver komt natuurlijk, en wij niet handhavers in onze nek hebben."
Badmaster Bauke Beert Keizer fan Koarnjum mei syn opblaasbere unicorn © Omrop Fryslân, Willem de Vries
Badmeester Bauke Beert Keizer uit Koarnjum
Keizer en Groenewegen willen een noodkreet laten horen onder het Torentje van de premier. Om de zwemscholen weer open te krijgen. "Dat zij er in ieder geval over nadenken. Wij zitten nu stil. Het zijn niet zomaar bedrijven die omvallen, maar de zwemveiligheid van Nederland staat ook op het spel. En het wordt nooit genoemd in persconferenties of debatten. We worden een beetje overgeslagen, wij worden wat vergeten", zo vindt Keizer.
Keizer heeft al enige tijd meer zwemles meer kunnen geven. "Wij hebben in de zomer flink wat lessen ingehaald. Toen dachten we: wij gaan er weer voor. De schouders eronder en lekker het water in. In november hebben wij twee weken in lockdown gezeten en de lessen overgebracht naar de gymzaal. Wij probeerden bepaalde dingen op het droge te oefenen, zoals het duiken door een duikgat op een springkussen. Je moet toch iets. En wij vinden: de kinderen moeten er zo min mogelijk last van ondervinden." Maar een echte zwemles zal het niet vervangen.

"Zwemles moet onder onderwijs vallen"

Er zijn meerdere zwemorganisaties die proberen op te komen voor de lessen, bijvoorbeeld de Koninklijke Nederlandse Zwembond en ZwemOnderwijs Nederland. "Zij bundelen hun krachten en er zijn ook zwemscholen die op eigen initiatief bij de lokale of landelijke politiek lobbyen. Om te kijken of het zwemonderwijs ook onder het onderwijs kan vallen, in plaats van onder sport." Dat zou volgens Keizer mooi zijn. "Wij hebben alle begrip voor de maatregelen, maar wij hopen wel dat ze er nog beter naar kijken. Want het levert op dit moment zorgelijke situaties op."
Dus dan maar een noodkreet. Dus dan maar met een opblaasbare eenhoorn het water in. "Dan hebben we in ieder geval wat oproer veroorzaakt. Dat is de bedoeling: de discussie op gang brengen en onze stem laten horen."