Ondernemersechtpaar uit Wijnjewoude geraakt door coronacrisis: "Het is overleven"

Tina en Johan Storteboom uit Wijnjewoude merken de gevolgen van de lockdown erg. Tina had een lingeriezaak in Drachten, maar die is bijna failliet gegaan door de coronacrisis. Haar man Johan is kapper in een verzorgingshuis, maar mag zijn werk niet doen.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
"We doen niks meer, het is overleven. Het water is er bij mijn vrouw al overheen, bij mij loopt het naar de lippen", zegt Johan Storteboom. "Als we gewoon open hadden gekund, was het een heel ander verhaal en hadden we minder watersnood gehad Het is echt penibel."
Dat de zaak van zijn vrouw er niet meer is, doet zeer. "Daar hebben we veel tranen om gelaten. Het raakt je." Het was een zaak van 140 vierkante meter. "Die heb ik bijna twaalf jaar gehad en vier jaar geleden ben ik naar een groter pand verhuisd, dat was een droom die uitkwam", vult Tina Storteboom aan. De drie medewerkers moest ze ontslaan. "Dat heeft me enorm geraakt en doet nog steeds zeer."
Het echtpaar komt oorspronkelijk uit Groningen en woont met drie dochters tijdelijk in Wijnjewoude. "We moeten er eind mei uit en we hebben geen idee waar we heen kunnen. De huren zijn niet te betalen, ik weet niet hoe het moet. We hebben wel vertrouwen, maar het is lastig."
Willem de Vries praat met Johan en Tina Storteboom
In de eerste lockdown had de zaak van Tina een omzetverlies van 95 procent. Nadat ze het personeel moest ontslaan, ging ze alleen verder. "Van maart tot november werkte ik elke dag. Dat was zwaar, dat vind ik niet erg, maar het was niet meer lonend." Ze kon de huur niet meer opbrengen en zegde het contract op. "We moesten ons huis verkopen om van de overwaarde onze schulden af te betalen." Ze is nog wat zaken aan het regelen. "We willen ons leven weer oppakken, maar het fundament is weg."
De kapperszaak van Johan zou op termijn weer open kunnen. "Ik heb wel vertrouwen in de toekomst. Het is wel zwaar, maar als we weer open kunnen, kunnen we goede tijden hebben." Hij hoefde geen huur te betalen. Voor het personeel vroeg hij een NOW-vergoeding aan, maar hij kreeg een aanslag dat ze veel moeten terug betalen. "Daar kan ik me heel boos om maken, het gaat niet om honderd euro." Hij blijft optimistisch. "We gaan ervoor. We gaan het redden, maar het heeft veel tranen en energie gekost."

Ander werk

Om toch wat brood op de plank te krijgen, werkt Tina nu twee dagen per week in het Antoniusziekenhuis in Sneek en Johan werkt als dokterschauffeur.
Willem de Vries praat met Johan en Tina Storteboom (2)